islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Psikoterapi mi? Farmakoterapi mi?

Psikoterapi mi? Farmakoterapi mi?
25 Şubat 2022 08:45
A+
A-

İnsan ruhunun beyinde ki kimyasallarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Hatta beyinde ki epifiz bezinin beyinde ruhun yeri olduğu eski dönemlerden beri söylenmektedir. Beyinde ki bazı kimyasalların ya da yapıların bozulmaları fiziksel rahatsızlıkları tetiklediği gibi ruhsal rahatsızlıkları da tetiklemektedir. Peki bu kimyasalların ilaç yoluyla değişmesi insan psikolojisi düzeltir mi? Evet düzeltir. Her psikolojik rahatsızlıkta psikolojik ilaç kullanılmalı mı? Kullanılmamalı.

Günümüzde psikoterapist ve psikiyatrist kavramları sıklıkla karıştırılıyor. Psikoterapist danışanı ile 40-50 dakikalık haftalar aylar süren bir görüşme tedavisi uyguluyor. Psikiyatrist ise ek olarak ilaç yazabiliyor. Bu tedavi şekline Farmakoterapi de denmektedir. İlaç tedavisi çoğu zaman psikoterapiye göre daha hızlı sonuç vermektedir. Fakat her ilaçta olduğu gibi psikolojik ilaçların da kilo alımı, mide bulantısı, aşırı uyku, sersemlik, baş dönmesi kabızlık veya ishal gibi yan etkileri vardır. Aslında bir yer onarılırken diğer bozulmaktadır. Psikoterapiler ise daha kalıcı etkiye sahiptirler. Bu tedavide danışan kendi bir terapist eşliğinde çabalayarak iyi ve kalıcı bir sonuç elde edebiliyor. Bu tedavinin dezavantajı ise süreç… Psikoterapi alan kişi sabretmeli çünkü bir anda hiçbir şey değişmeyecek. Zamanla daha iyi olacak. Bu belki beş seans sonra belki de 10 seans sonra olabilir. Kişiden kişiye vakadan vakaya değişebilen bir çıktıdır.

Hangi durumlarda ilaç tedavisi ya da  psikoterapi kullanılmalı?

Psikolojik ilaçlar genelde psikoz özelliği gösteren ruhsal durumlarda, şiddetli depresyon ya da bipolar bozukluk gibi psikolojik bozukluklarda kullanılmalıdır. Psikoterapi ise fobiler,çift problemleri, sınav kaygısı,, öz güven eksikliği gibi psikolojik rahatsızlıklarda kullanılır. Hem farmakoterapi hemde psikoterapi ile yapılan tedavilerde vardır. OKB, panik atak, öfke problemi gibi rahatsızlıklarda bu tedavi birleşimi kullanılabilir.

En etkili tedavi biçimi hangidir?

En etkili tedavi danışandan danışana ya da rahatsızlıktan rahatsızlığa değişmektedir. Fakat farmakoterapiye ek olarak psikoterapi yapılması daha hızlı ve sağlam sonuç vermektedir. Örnek olarak bir şizofreni hastasının mutlaka ilaç tedavisi alması gerekir. Aynı zamanda bu kişinin özgüveni onarılıp sosyal hayata adapte olması da gerekmektedir. Bu adaptasyon sürecini ve zor geçen farmakoterapi sürecini bir terapist eşliğinde daha da iyi aşarak günlük hayatına geri dönme oranı arttırılabilmektedir. İlaç gerektirmeyen rahatsızlıklar için bu geçerli değildir. Bunu sebebi ise danışanın bir terapist ile aşılabilecek rahatsızlıkları yan etkileri olan bir ilacı gereksiz yere tüketmemesidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.