islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

İSLÂM SEVGİ VE BARIŞ DİNİ OLDUĞU KADAR NEFRET VE SAVAŞ DİNİDİR

İSLÂM SEVGİ VE BARIŞ DİNİ OLDUĞU KADAR NEFRET VE SAVAŞ DİNİDİR
3 Mart 2022 13:37
A+
A-

İslâm’ı gereğince anlayamadığımız için onu yüceltmek  isterken de  eksik tanımlıyor, yanılgılara sebep oluyoruz.

a.)İslam sevgi dinidir,”

Doğru, İslam sevgi dinidir ama nefret dinidir de. Bu gerçeği açıkladığımız zaman insanlar tedirgin oluyorlar. Bakınız, Peygamberimiz ne buyuruyorlar:

“ İman derecelerinin en yükseği Allah için sevmen, Allah için nefret etmen ve dilini Allah’ın zikrine alıştırarak zikirler yapmandır”.(M.Mesâbîh Hn. 48)

Bu hadiste görüldüğü üzere iman derecelerinin en yükseği Allah için sevmek, Allah için nefret duymaktır. Bir Örnek

Biz zulümden nefret edeceğiz, işkenceden nefret duyacağız, insanların haklarının çiğnenmesi ve onların sömürülmesinden ötürü nefret saçacağız ki Allah için adaleti sevebilelim.

b:)İslam, barış dinidir,” diyoruz.

Doğru, barış esastır ama İslam savaş dinidir de. Peygamberimiz de kendisini, “ Ben barış ve savaş Peygamberiyim” şeklinde tanıtıyor.(el-Camiu’s-Sağîr1/108,Ene bölümü) Çünkü ilk insan topluluklarından bu yana zalimler her zaman var olagelmiş, zalim topluluklar, insanların hakları ve özgürlüklerini çiğnemeye devam eder olmuşlardır.

Elbette İslâm, zulme karşı direnmenin, savaş açmanın da örneklerini vermek ve görev haline getirmek konumundaydı. Bunun içindir ki Rabbimiz,  merhamet Peygamberi ve barış Peygamberi kıldığı  Peygamberimize,  “Allah yolunda savaş” emrini de vermiştir. (Nisa 84)

c.)İslâm Allah’ı zikretmektir,”

Hiç şüphesiz Allah’ı zikretmek de güzel amellerimizdendir. Allah’ı zikretmek için  özel bir zaman ayırmanıza da gerek yoktur. Yolda yürürken, araba kullanırken, masa veya iş başında iken  Sübhanallah, Elhamdulillah, Allahuekber şeklinde  veya benzeri cümlelerle zikir yapabiliriz. Ancak burada değinmeden geçemeyeceğimiz  çok çok önemli bir konu var:

Biz Allah’ı zikretmeyi hep, “Lâilâhe illellah,”, “Sübhanallah ve bi Hamdih” ve “ Esteğfirullah” gibi zikir cümlelerini tekrarlama şeklinde anladık.  Böyle olunca da Allah’ı çokça zikreden insanların toplumsal hayattan geri kaldıklarına, faydasız oldukları da tanık olduk.

Doğrudur, bu da Allah’ı zikirdir, ama zikrin bütünü de değildir. Peygamberimizin öğrettiği zikir cümleleriyle Rabbimizi zikretmemiz  iç huzurumuz ve gönül aydınlığımız olarak zenginliğimizdir  ama  asıl zikir Allah’ın insanlığa gönderdiği ve zikir olarak nitelediği Kur’an’ın emirleri ve yasaklarını hatırlamak, bu emir ve yasaklara göre hayatı düzenlemek ve geliştirmektir.

Bakınız, Rabbimiz Kur’an’ı Kerim’in  Sâd sûresinde “ Zikir/Öğüt içeren Kur’an’a and olsun” buyurduğu gibi Enbiya sûresinde de “Bu Kur’an sana indirdiğimiz bir zikirdir, bir öğüttür, emirler ve yasaklar dizisidir. “ buyurmaktadır. (Sâd2; Enbiya 50)

Yeteneksizliğimiz ve bilgisizliğimiz sebebiyle yaşadığımız toplumu, inkârcılara, zalimlere terk edeceğiz, dille yapacağınız zikirlerle Allah’ı zikredici yüksek dereceli kullar zümresine gireceğiz, öyle mi? Bu mümkün değil.

Zikri değinilen anlam genişliği içerisinde kavramak gerekir. Böyle kavrayabilen insanların hem mânen  yükseldiklerini hem de yaşadıkları toplumda toplumu yükseltici yönetici konumuna geldiklerini görüyoruz.

ALİ RIZA DEMİRCAN 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.