islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Dijital Telife Almanya Modeli!

Dijital Telife Almanya Modeli!
24 Mayıs 2022 14:48
A+
A-

Google’ın 1 milyar euroluk telif bütçesinden yararlanmak isteyen ülkeler yasal altyapılarını tamamladı. Türkiye’nin de dijital telif kanunu çıkarması gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, “Alman modeli örnek alınsın” diyor

Avrupa Birliği üyesi olan ve olmayan bazı ülkelerde telif hakkı yasaları kapsamında medya kuruluşlarına içerikleri için ödeme yapmayı kabul eden Google’ın toplam 1 milyar euro bütçesinin üçte ikisini Alman yayıncılar alacak.

Avusturya’da medya kuruluşlarının yıllık 142 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Google’ın 121 Fransız yayımcıya 3 yıl için yıllık toplam 22 milyon euro ödeyeceği belirtiliyor. Türkiye’ye de ödeme yapılması için dijital telif yasasının çıkması gerekiyor. Sektör temsilcileri, Almanya modelini örnek gösteriyor.

EN ÇOK ÖDEME ALMANLAR’A 
SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan Türkiye’nin Alman yasalarını örnek alması gerektiğini söyleyerek, “Alman yasaları bu konuda çok net, açık ve kapsayıcı. Bu yüzden Google, 1 milyar euroluk telif ödemesinin 3’te 2’sini Alman medya şirketlerine (220 kuruluş) yapıyor.

En çok ödemeyi Almanya’nın almasının sebebi hazırladıkları yasanın tüm dijital davranışları içeren metin olması. Google telif ödemesinden kaçmak için her türlü yönteme başvuruyor. Türkiye’de de hazırlanacak yasanın çok kapsayıcı olması gerekiyor” açıklaması yaptı.

TIKLANMA SAYISINA GÖRE PARA 
Bilişim Hukukçusu Av. Emre Akkaş, Türkiye’nin telif ödemesi alabilmesi için Avrupa Birliği ülkeleri gibi Dijital Pazarda Telif Hakları Direktifi’ne benzer nitelikte bir kanunu kabul etmesi gerektiğini belirterek, “Ödemenin miktarı yayımcılar tarafından oluşturulan içeriklerin tıklanma sayısı gibi birçok kıstas dikkate alınarak belirlenecek.

Şu anda Türkiye için genel bir miktarın söylenmesi mümkün değil. Ancak Google 121 Fransız yayımcıya 3 yıl için toplam 22 milyon euro ödedi. Yasa hazırlanırsa kayda değer telif ödenir” dedi.

ETİKETLER: Manşet