islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Eski Başbakan Yeniden Hapishanede

Eski Başbakan Yeniden Hapishanede
28 Haziran 2022 11:11
A+
A-

Tunus polis güçleri Perşembe akşamı geç saatlerde eski Başbakan Hamadi el-Cibali’yi tutukladı ve Cibali’nin avukatı eski politikacının Sousse kentindeki kazan fabrikası hakkındaki bir soruşturma altında olduğunu söyledi.

Muhalifler, geçen yazdan bu yana tüm yetkileri ele geçiren Cumhurbaşkanı Kays Said’i, birtakım kararnameler çıkartması ve önümüzdeki ay referanduma götürmeyi planladığı yeni anayasayı hazırlamak da dahil olmak üzere atmış olduğu birtakım adımlarla beraber darbe yapmaya hazırlanmakla suçluyor.

en-Nahda hareketine bağlı olan Cibali, Aralık 2011’den Şubat 2013’e kadar Tunus hükümetine başkanlık etti ve 2019’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı.

Resmi bir sayfa ise sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Eski Başbakan Mühendis Hamadi Cibali, Sousse’de bir güvenlik ekibi tarafından gözaltına alındı, kendisinin ve eşinin cep telefonuna el konuldu ve bilinmeyen bir yere götürüldüler.” şeklinde açıklamada bulundu.

Resmi sayfada yapılan açıklama ise “Güvenlik güçleri el-Cibali’nin tutuklanmasını ise, birkaç ay önce pasaportla yenilemek için başvurduğunda almasına müsaade edilmemiş olmasına rağmen, ulusal kimlik kartına sahip olmamasına bağladı.” şeklinde devam etmekte.

Bu arada, Jabali’nin avukatı Reuters haber ajansına verdiği demeçte, “Polis, Nahda Partisi’nin eski lideri olan müvekkilini Perşembe günü kara para aklama şüphesiyle tutukladı.” dedi.

El-Cibali’nin ailesi, devlet başkanını fiziksel ve psikolojik güvenliğinden şahsen sorumlu tuttu. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucularını da konuya müdahale etmeye çağırdı.

Kapatılan parlamentonun başkan yardımcısı Mahir Al-Madhyoub’a gelince, Madrid Kulübü Hükümet Başkanları Müdürü Danielo Terk’e “Cibali’nin iki aydan daha kısa bir süre içinde ikinci kez tutuklandığını” bildiren bir mektup gönderdi.

12 Mayıs’ta Tunus İçişleri Bakanlığı, Cibali ve eşini “tehlikeli madde bulundurmak” suçlamasıyla tutukladığını , ancak hukuki baskılardan sonra serbest bırakıldığını duyurdu.

en-Nahda Hareketi ise konu hakkında yaptığı açıklamada “en-Nahda liderlerini kötü niyetli suçlamalara ve yanlış söylentilere dayanan davalara dahil etmek için tekrarlanan çabalar” olarak nitelendirdiği bu şeyleri kınadı.

Bu yılın başlarında Tunus polisi, En Nahda’nın başkan yardımcısı Nureddin El Bahiri’yi, aleyhinde herhangi bir suçlamada bulunulmadığı halde, serbest bırakmadan önce iki aydan fazla bir süre gözaltında tuttu.

En Nahda, Cumhurbaşkanı Kays Said geçen yıl meclisi feshedip tüm yürütme yetkilerini üstlenmeden önce Tunus parlamentosundaki en büyük partiydi.

Ama Hammad Jabali kimdir ?

Tunus’un eski başbakanı Hamadi Cibali, 1949 yılında Tunus’un Sousse şehrinde doğdu. Cibali, Tunus Üniversitesi’nden ve ardından Fransız üniversitelerinden güneş enerjisi alanında mühendislik derecesi ve yüksek lisans derecesine sahiptir. Cibali, siyasi faaliyetine seksenli yıllarda İslami bir akım içinde başlamıştı. Cibali, merhum cumhurbaşkanları Habib Borgiba ve Zeyne-l Abidin İbn Ali döneminde takibe, tutuklamaya ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cebali 1990’da sivil itaatsizliği kışkırtmak ve hükümet düzenin değiştirmek suçlamasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 10 yıl hücrede kaldıktan sonra 2002’de açlık grevine başladı ve 2006’da serbest bırakıldı. Ve eski Cumhurbaşkanı Mansuf Marzuki, devrimden ve Kurucu Meclis seçimlerinden sonra onu 2011’de En Nahda hareketinin önderlik ettiği bir koalisyon hükümetinin başına atadı.

Muhalefetteki Şükrü Beleyid’in öldürülmesi ve ülkede meydana gelen huzursuzluktan sonra Cibali, siyasi partilerin dışından bakanların yer aldığı yeni bir hükümet kurma arzusunu açıkladı.Ancak En Nahda hareketi bu teklifi reddetti.

Cibali, siyasi partilerin muhalefeti nedeniyle partizan olmayan bir hükümet kuramazsa istifa etmek konusunda gözdağı verdi. Nitekim Cibali daha sonra Şubat 2013’te de istifa tehdidini gerçekleştirdi.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.