islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4847
EURO
36,2367
ALTIN
2.960,31
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

CİNSİYETSİZ ÇOCUKLAR

CİNSİYETSİZ ÇOCUKLAR
18 Ağustos 2022 11:25
A+
A-

Bu gün oğlum oyun odasında oynarken arkadaşlık ettiği çocuğun erkek çocuğu mu kız çocuğumu olduğunu birazda uzak mesafede olduğum için anlayamadım. Sonradan babasının hadi oğlum gidiyoruz demesiyle erkek olduğunu anlayabildiğim sevimli ufaklık çene hizasında toka takılmış saçları üzerinde mavi şort ve pembe tişört olan bir çocuktu. Daha önceleri üzerine çokta düşünmediğim bu görüntü son yıllarda o kadar çok artmaya ve desteklenmeye başladı ki, çocukların cinsiyetlerine uygun giydirilmesinin ve hitaplar edilmesinin daha da artan öneminden bahsetmek istedim.

Başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada uzun zamandır üzerinde çalışmalar yapılan son yıllarda da etkisini arttırmaya başlayan insanları “cinsiyetsizleştirme” olgusu var. Bu olgu önceleri ebeveynlere ve eğitimcilere “cinsiyet eşitliği” adı altında verilmeye başlandı ve durum sinsice “cinsiyetsiz çocuklar büyütme” anlayışına kadar geldi.

NASIL BAŞLADI MASUM! CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİMİ?

Çocuklarınıza cinsiyet içeren roller vermeyin, dendi. Misal mutfak oyuncakları ile oynayan erkek çocuğuna, sen erkeksin yemek yapamazsın demeyin, tamir malzemeleri ile oynayan kız çocuklarına sen kızsın ne işin var tamirle, demeyin dendi. Çok ta mantıklı, benim de eğitimlerimde uyguladığım bu güzel söylemler maalesef ki gitgide öyle bir hal aldı ki çocuklar için rol model olacak iki cins kalmadı. Yani erkek çocuklarının örnek olacağı “örnek erkek modeli” kız çocuklarının da örnek alacağı “örnek kadın modeli” kaldırılmaya bunun yerine tek tip bir insan modeli koyulmaya başlandı.

Çocuklarınıza cinsiyet içerikli hitap etmeyin, dendi. Misal aslanım, koçum, delikanlı gibi hitaplar cinsiyet yücelten hitaplardır. Erkek çocuklarının kendilerini kızlardan üstün görmesine sebep olur buda eşitsizliktir ve cinsiyetçiliktir dendi. Oysa ki Yüce yaratıcı kadını ve erkeği eşit değil birbirinden farklı üstünlüklerde ve birbirine muhtaç yaratmıştır. Çocuklara, kadınlar ve erkekler (ruhen ve bedenen) eşittir demek tamamen yanlış bir bilgidir. Doğru ve güzel olan İnsanın kendi cinsinin yüceliğini fark edip şükretmesidir. Tam da bunun için çocuklara sahip oldukları cinsiyetin güzelliğinin(doğru) vurgulanması gerekir.

“Erkekler şunu yapamaz kadınlar bunu yapamaz demeyin” dendi. Ancak  çeşitli meslek grupları ve özgürlükler gibi bir çok alanda kabul edilmesi gereken bu gerçeğin “sınırları” olması gerektiği  söylenmedi.

TURUNCU ELBİSELİ ERKEK ÇOCUĞU 

Çizgi filmlerde, kitaplarda cinsiyeti belli olmayan karakterler yer almaya başladı. Hatta Netflix çizgi filmlerinde aynı cins insanların beraberliğini gösteren kareler var. Barbie firması ise ilk trans barbisini ürettiğini ve bu bebekle çocuklara farklılıkları gösterebilecekleri için mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti. Neyse ki bebekler henüz ülkemiz oyuncak raflarını süslemiyor diye düşünürken D&N de ödüllü çocuk kitaplarının olduğu bölüm beni iyice korkuttu. Evet kitapçının çocuk kitapları bölümünde kapağı çok renkli bir kitap dikkatimi çekti. Kitabın adı Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise. Kapak çizim resmi  ise elbise giymiş bir erkek çocuğu. Kitabın özetinde ise arkadaşlarından farklı olan Morris’ in cesareti ve yaratıcılığının anlatıldığı yazıyor. Yani hedef artık çocukların hayal dünyalarında ki kahramanları cinsiyetsizleştirmek. Durum böyle iken bizlere çok fazla iş düşüyor. Bu işe de en önce farkındalık kazanarak birbirimizi uyararak ve çocuklarımızın giyim kuşamından izledikleri, okuduklarına kadar daha fazla ilgilenerek başlayalım.

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI