Sürekli üşüyenlerden misiniz? Sebebi, sadece hava şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmayabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, bazı sağlık koşullarının üşüme oranını etkilediği ile yakından ilişkili olup olmadığını anlamaktır. İşte sürekli üşümenize neden olan sağlık sorunları…
Bazı insanlar, herhangi bir belirgin sebep olmaksızın, doğal olarak diğerlerine göre daha fazla üşüme eğilimine sahiptir. “Soğuk intoleransı” adı verilen bu durumla karşı karşıya kalmak, bir kişinin soğuğa duyarlılığı olduğu bir zaman dilimini de beraberinde getirir. Örneğin; kadınlar, daha düşük vücut ağırlığına sahip olması nedeniyle üşümeye daha yatkındırlar. Ayrıca ısı üretmeye yardımcı olmak için daha az kas dokusuna sahip olma eğilimindedir.
Östrojenin de büyük bir etkisi olduğu için hormonların da rol oynadığı bilinmektedir. Kanın hafifçe daha koyulaşmasına neden olması sebebiyle, böylece el ve ayakları besleyen küçük kılcal damarlara kan akışını azaltır. Peki bu doğal etkenlerin dışında neden sürekli üşüdüğünüzü hissedersiniz?
DİYABET
Şeker hastalığı; anemi, böbrek ve dolaşım sorunlarına neden olabilir ve bu da insanların üşümesine neden olabilir. Bu duruma sahip olmak aynı zamanda yüksek kan şekeri seviyelerinin küçük kan damarlarının kaplamasına zarar vererek kişinin dolaşımını engellemesine neden olur.
Diyabetik soğuk algınlığının bir başka nedeni de periferik arter hastalığıdır (PAD). PAD, yağ birikintilerinin kan damarlarını daraltmasına neden olarak özellikle bacaklarda ve ayaklarda hissedilen soğukluk hissine neden olur.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Cleveland Clinic, “Anemi, vücudunuzun organlarına oksijen taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkar” diyor. “Sonuç olarak, soğuk algınlığı ve yorgunluk veya halsizlik belirtileri hissetmek yaygındır.” Demir eksikliği anemisinin soğuk el ve ayaklara neden olduğu bilinmektedir.
B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
Yeterli B12 olmadan, oksijeni vücudunuzda dolaştıracak kadar sağlıklı kırmızı kan hücreniz olmayabilir. Bu durum, özellikle el ve ayaklarda titreme ve üşümeye neden olabilir.
HİPOTİROİDİZM
Hipotiroidizm, bir kişinin metabolizmasını yavaşlatarak vücut sıcaklığında bir düşüşe neden olur. Bu nedenle, düşük tiroid hormon seviyelerine sahip bazı kişiler her zaman üşüyebilir veya soğuğa karşı toleransları düşük olabilir.
ZAYIF DOLAŞIM
Zayıf dolaşım nedeniyle kan akışının azalması, parmaklar, ayak parmakları, eller ve ayaklar gibi ekstremitelerinizin vücudunuzun geri kalanından çok daha soğuk hissetmesine neden olabilir. Bu durum, kanın vücudunuzdan normal bir hızda akamadığı doğal bir süreç nedeniyle oluşabilir.
UYKU EKSİKLİĞİ
Yeterince uyumamak vücut ısınızı doğrudan etkiler. Dahiliye ve uyku tıbbı uzmanı Dr. Lisa Shives, “Vücut ısınız, siz uyurken gecenin ortasında en düşük noktasına düşüyor” diye açıklıyor.
DEHİDRASYON
Vücudun yeterli sıvısı olmadığında, normal vücut ısısını korumak zorlaşır ve bu, üşüme gibi ateş benzeri semptomlara neden olan hipertermiye yol açabilir. Şiddetli dehidrasyon soğuk ve lekeli el ve ayaklara neden olabilir.(Yeni Şafak)