islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Küresel Bir Toplu Yok Oluş Yaşanıyor

Küresel Bir Toplu Yok Oluş Yaşanıyor
15 Ekim 2022 11:09
A+
A-

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) hazırladığı son rapor insanlığın vahşi yaşama verdiği ağır tahribata dikkat çekti. Rapora göre 50 yıldan kısa bir sürede dünyadaki vahşi yaşamın yüzde 70’i yok oldu. Amazon ormanlarının da yer aldığı Latin Amerika’da ise canlı türlerindeki nüfus kaybı yüzde 94’e ulaştı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan son raporda, “Kaderimiz iklim ve doğa krizine bağlı. Vahşi yaşamın yok oluşuna seyirci kalmayı sürdürürsek insanlık da aynı geleceği paylaşacak” uyarısı yapıldı.

Vakfın hazırladığı rapora göre 50 yıldan kısa bir sürede dünyadaki vahşi yaşamın ortalama yüzde 70’i yok oldu. 1977-2019 yılları arasında memeli, sürüngen, kuş ve balık nüfusunda ortalama yüzde 70’lik düşüş yaşandı.

EN BÜYÜK KAYIP AMAZON ORMANLARININ BULUNDUĞU BÖLGELERDE YAŞANDI
En büyük kayıp ise Amazon ormanlarının da bulunduğu Latin Amerika ve Karayiplerde görüldü. Uzmanlar, son 50 yılda bölgedeki vahşi yaşam nüfusunun “yüzde 94” oranında azaldığını bildirdi.

Canlı türlerindeki nüfus kaybı, Afrika’da yüzde 66, Asya Pasifik bölgesinde yüzde 55, Kuzey Amerika’da ise yüzde 20 olarak gerçekleşti.

Diğer taraftan, felaket düzeyindeki bu yok oluşun hızı her geçen gün artıyor. İki yıl önceki oran yüzde 68’di. Dört yıl önceki , “50 yıllık vahşi yaşam kaybı” yüzde 60 olarak kayıtlara geçmişti.

Vahşi hayvanların doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve vahşi hayvan ticareti, ekolojik sisteme zarar veriyor, salgın riskini arttırıyor.

“İNSAN ELİYLE KÜRESEL BİR TOPLU YOK OLUŞ YAŞANIYOR”
Raporda imzası bulunan bilim insanları “insan eliyle küresel bir toplu yok oluşun yaşandığı” uyarısında bulundu. Öte yandan, söz konusu raporda insanların yiyecek, üretim ve tüketim şeklini değiştirerek vahşi yaşamın yok olmasının önüne geçebileceğine dikkat çekildi.(ntv.com.tr)

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.