islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4838
EURO
36,2362
ALTIN
2.960,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İsrail’deki Seçim Sonuçları Bize Neler Anlatıyor?

İsrail’deki Seçim Sonuçları Bize Neler Anlatıyor?
15 Kasım 2022 09:00
A+
A-

Muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun başbakanlığa geri dönmesini sağlayan İsrail seçimlerinin sonuçları konuşulmaya devam ediyor.

Netanyahu, partisi Likud’un seçim kampanyasını yönetmekle ve Yair Lapid hükümetinin gözden düşmesine yönelik propaganda kampanyalarında önemli bir rol oynamakla kalmadı, aynı zamanda onu destekleyen sağcı ve dini güçleri birleştirmeyi de başardı.

Son seçimler hem dini hem de laik sağ kamp içinde bir rekabet olduğunu ve pratikte Siyonist solun sahneden kaybolmasıyla sonuçlandığını gösterdi.

Seçim sonuçları, İsrail toplumundaki ana toplumsal güçlerin genel eğilimlerini yansıtıyor. Netanyahu, çoğunlukla İsrail’in büyük şehirlerindeki üst sınıf mahallelerde yaşayan doğu kökenli Yahudiler, Batı Şeria’da yaşayan ultra-Ortodoks dini akımının takipçileri ve Kudüs ve Golan’da yaşayan yerleşimciler tarafından desteklendi.

Doğulular, Harediler ve yerleşimciler, Filistin halkıyla çatışma konusunda daha aşırı pozisyonları benimseyen ve din ile devlet arasındaki ilişki konusunda katı fikirlere bağlı olan grubu teşkil ediyor.

Buna karşılık, orta sınıfa mensup olanlar, Kibbutzlar ve özellikle Sovyetler Birliği’ni oluşturan ülkelerden yeni göç edenler, laik sağı destekliyor.

Aşırılıkçı Kahanizm ve dini Siyonizm tabanlı partiler Netanyahu hükümeti ile koalisyon kuracak. Bu durum ise, Filistin halkıyla çatışmaya yönelik daha aşırı politikaların benimsenmesini zorunlu kılacak ve Batı Şeria’da direniş alevinin körüklenmesine yol açacaktır. İsrail ve Filistin topraklarındaki güvenlik durumu, Batı Şeria’da üçüncü bir intifadanın patlak vermesine ve Gazze Şeridi’ndeki direnişle askeri çatışmaların artmasına yol açabilir.

Filistinlilerin şehir ve kasabalarında oy verme oranlarının düşmesi ve oradaki gençlerin siyasi katılım konusundaki isteksizliği, Filistin halkının geniş kesimlerinin artık İsrail’in belirlediği kanallardan ırk ayrımcılığı politikalarıyla yüzleşmeye ikna olmadığı anlamına geliyor. Kurulacak hükümetin Filistinlilere karşı benimseyeceği politikalar, İsrail makamlarıyla topyekün bir yüzleşme ihtimalini artıracak.

Yeni hükümetin, Filistin halkının tepkilerine karşı koymak için uygulayacağı güvenlik önlemleri ve askeri operasyonlar, bütçe açığı kötüleşeceği için mevcut hükümet tarafından onaylanan bütçe çerçevesini aşmaya zorlayacak büyük bir ekonomik fatura ile sonuçlanacak.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Salih en-Naami

www.aljazeera.net

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.