İsrail basınında çıkan haberlere göre, AB Kosova’yı Kudüs’teki İsrail büyükelçiliğini açmaması konusunda uyardı. Raporlara göre AB, Kosova’dan Kudüs’te büyükelçilik açmamasını ve AB’nin duruşu olan İsrail’e yabancı büyükelçiliklerin Tel Aviv’de olması kuralına uyması gerektiğini belirten BM Güvenlik Konseyi’nin 478 sayılı kararını uymaya devam edilmesini istedi. AB’nin Kudüs’teki büyükelçiliklerin taşınması konusundaki tutumu açık. AB sözcüsü Peter Stano gazetecilere verdiği demeçte, AB Üye Devletlerinin tüm büyükelçiliklerinin yanı sıra AB İsrail Delegasyonu’nun Tel Aviv’de olduğunu söyledi. Kosova’nın bu anlaşmadan sapması halinde AB’ye katılım yolunun altını oyacağının altını çizdi.
Kosova, AB entegrasyonunu stratejik önceliği olarak belirledi. Yetkili, AB’nin Kosova’nın Avrupa perspektifinin zarar görmemesi için bu taahhüde uygun hareket etmesini beklediğini söyledi. Pazartesi günü, Kosova ve İsrail ilişkileri kurmak için sanal bir toplantı yaptılar. Kosova Dışişleri Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla, İsrail tarafından tanınmanın, ortak ve ebedi müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri sayesinde bizim için kilit bir anda gelen Kosova için en büyük başarılardan biri olduğunu söyledi. 2008 yılında bağımsızlığını kazanan ve Müslüman çoğunlukta eski bir Sırbistan eyaleti olan Kosova, koronavirüs krizi nedeniyle çevrimiçi bağlantılar aracılığıyla diplomatik ilişkiler kurdu.
İsrail, küçük Balkan ülkesiyle yeni bağlarını, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın sponsor olduğu anlaşmalar çerçevesinde Arap ve Müslüman ülkelerle daha geniş normalleşmesinin bir parçası olarak görüyor. Kosovalı yetkililerin, Biden yönetimi altında yeniden ziyaret edilmesi muhtemel olan Trump’ın Orta Doğu politikalarını hala takip etmeleri şaşırtıcı görünebilir. Ancak Kosovalı yetkililer, yeni ABD yönetiminden de destek aldıklarını iddia ediyor. Aynı Trump aracılı anlaşmanın bir parçası olarak Kudüs’te bir büyükelçilik açtığını da duyuran Sırbistan, ilk açıklamasından bu yana herhangi bir somut adım atmadı.