ABD’nin baskıları sonucu Çin ile politikalarını yeniden düzenleyen Avusturalya’ya karşı Çin hükûmeti yeni arayışlar içine gitti. Avusturalya’dan önemli oranda enerji kaynakları ithal eden Çin, tedarikçi ülke değişimine gidiyor.
Çin giderek artan bir şekilde sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) bağımlı hale geliyor ve bunun çoğu Avustralya ve ABD’den temin ediyordu. Ne var ki ABD’nin bölgedeki baskısı ve hukuksuz tavrı, Çin’i yeni arayışlara itti.
Bu çerçevede görüşmeler yapan Çin’in Rusya ile büyük doğal ve sıvılaştırılmış gaz anlaşması yapacak.
Kon ile ilgili Ruslarla bir araya gelen Çin heyeti, Sibirya’dan güçlü 2 gaz boru hattını Kuzey Çin’e kurmak istiyor. Ve Sibirya’dan gelen bu iki hattan Çin milyarlarca metreküplük gez ihtiyacını önemli oranda tedarik etmeyi planlıyor.
Ancak Çin bu iki boru hattının yapım ve faaliyet aşamasının hayli zaman alacağını bildiğinden dolayı kısa vadeli çözüm arayışlarını da sürdürüyor.
Bilindiği gibi ilk Çin-Rusya doğalgaz boru hattı Aralık 2019’da faaliyete geçmişti. Şimdi Çin ikincisini planlayarak Kuzey Çin’e yılda 50 milyar metreküp gaz pompalamayı hedefliyor.
Türk televizyonlarının ayakkabı ustası, evlilik danışmanı, avukatlar gibi meslek dallarından olan Asya Uzmanlarının dışındaki dünyadaki uluslararası ilişkiler alanında saha çalışması yapan ve akademik eğitim alan Analistlere göre Çin şu yöntemi izleyecek:
“İl ektapta ’Kapsamlı stratejik ortak’ Rusya’dan doğal gaz arzını ikiye katlamak için ikinci bir kanalı hızlandırmak istiyor ve bu da Pekin’e Canberra ile ilişkilerde üstünlük sağlayabilir.” Ve bu tezlerini halen yaşanan şu örneklerle destekliyorlar:
“AB’nin [sıvılaştırılmış doğal gazı] siyasi bir riskten korunmak için kullanması mantıklı olduğu gibi Çin de Rusya ile ihtilaflarının haricinde yeni bir ticari partnerlik ve enerji ilişkisi kurma yoluna gidebilir.”