Bağımsız bir ABD komisyonu, Hindistan, Rusya, Vietnam ve Suriye’nin din özgürlüğüyle ilgili Dışişleri Bakanlığı kara listesine eklenmesini istedi.
Bağımsız bir ABD komisyonu, Hindistan, Rusya, Vietnam ve Suriye’nin din özgürlüğüyle ilgili Dışişleri Bakanlığı kara listesine eklenmesini istedi. Başkanlık idarelerine ve Kongre’ye tavsiyelerde bulunan bağımsız bir hükümet paneli olan ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, dört ülkenin Dışişleri Bakanlığı listesinde özel endişe ülkeleri (CPC) olarak belirlenmesi gerektiğini belirtti. Liste şu anda Myanmar, Çin, Eritre, İran, Nijerya, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ı içermekte. Özellikle, Hindistan’ın, komisyonun bunu yaptığı ikinci yıl olan CPC olarak önerisi geçmişte tartışmalıydı.
Din özgürlüğünde kötü koşullar
Rapor, Hindistan’daki din özgürlüğü koşullarının olumsuz yörüngesini sürdürdüğünü vurguladı. Başbakan Narendra Modi’nin hükümeti, din özgürlüğünün sistematik, devam eden ve korkunç ihlallerine yol açan Hindu milliyetçi politikalarını destekledi. Geçen yıl Yeni Delhi’de meydana gelen ölümcül ayaklanmalar sırasında polisin Müslümanlara yönelik şiddette suç ortaklığı iddialarına işaret etti ve eleştirmenlerin Müslümanları Hintli olmayan olarak tanımladığını söylediği Modi tarafından savunulan bir vatandaşlık yasasına ilişkin endişelerin sürdüğüne işaret etti. Rapor, hükümetin Hristiyanlık, İslam ve Tibet Budizmi gibi dış bağlantıları olduğu algılanan dinleri hedef aldığı için 2020’de din özgürlüğünün yeniden kötüleştiğini belirtti.
Korona virüs endişesi
Komisyon, özellikle Müslümanların gözetim, gözaltı, işkence ve tecavüze maruz kaldığına dair haberleri gösterdi. Çarşamba günü yayınlanan raporda, korona virüs salgınının etkisine de dikkat çekildi. Dini toplantılara getirilen bazı kısıtlamalar halk sağlığı endişeleriyle uyumluyken, Hindistan’ın Müslümanlarla yaptığı gibi ülkelerin COVID-19 virüsünü tam anlamıyla belirli bir dinden sorumlu tuttuğu durumlar da vardı. Protestan Hristiyanlar virüsü Rusya’da yaymakla suçlandı ve bir Suudi Arabistan, kilitlenmelerle Şii’nin çoğunlukta olduğu Katif eyaletini hedef aldı.
Raporda ayrıca Sudan, Bahreyn ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanlığı’nın özel izleme listesi (SWL) için önerilecek yüksek eşiği artık karşılamadığı belirtildi. Önceki yıllık raporda bu liste için üç ülke de önerilmişti. Komisyon, Biden yönetimine sunduğu diğer tavsiyelerde, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan’a yönelik feragatlerin gözden geçirilmesi ve anlamlı sonuçları göstermek ve olumlu değişim komisyonunu teşvik etmek için uygun politika değişiklikleri yapılması çağrısında bulundu. Komiserler ayrıca Biden yönetimini mülteci kabullerine ilişkin üst sınırını yükseltmeye çağırdı. Yönetim, 15 Mayıs’a kadar yeni bir sınır açıklayacağını açıkladı. Komisyon, Biden yönetiminin Myanmar’daki Rohingya zulmünü resmi olarak soykırım olarak etiketlemesi ve mülteci kabulleri üzerindeki sınırı kaldırması gerektiğini belirtti. Bu arada komisyon üyeleri, Eritre de dahil olmak üzere kara listeye alınan bazı ülkelere salgın sırasında dini mahkumları serbest bıraktıkları için övgüde bulundular.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…