Mirat Haber Ajansı
ABD’de Massachusetts eyaletinde bulunan özellikle RNA üzerine uzmanlaşmış biyoteknoloji firması Moderna, COVID-19’a karşı potansiyel bir aşı geliştirdiğini ilan etti ve bu aşıyı denemek için çalışmalara başladı. Firma, 2020 Temmuz ayında klinik araştırmalarının üçüncü ve son aşamasını 30.000 katılımcı ile gerçekleştireceğini duyurdu. Bu test planı daha önce Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Müdürü Anthony Fauci tarafından da açıklanmıştı. Fauci, Moderna’nın bu hafta özetlediği planlarda yer almayan bazı uluslararası bölgelerin de bu klinik testlere dahil edileceğini söyledi. Genelde kobay olarak bu deneylerde fakir Afrika ülkeleri kullanılmakta.
Moderna tarafından onaylanan planlara göre bu denemeler, dünyadaki en önemli klinik deneylerden biri olacak. Moderna’nın ilacı, Korona bir kişinin sistemine tam yerleşmeden, hastalıkla mücadele eden antikorlar üretmesi için kandırmak için tasarlandı. Şirket, bu ayın başlarında 600 kişilik 2. Aşama denemelerine başladı. Özellikle, şirketin ilk insan-içi araştırmasının tüm sonuçları kamuya açıklanmadan önce hem Aşama 2 hem de Aşama 3 denemeleri planlandı. Tipik olarak, Faz 1 verileri yayınlanmadan önce Faz 2 veya Faz 3 denemeleri yapılmaz.
Geçen ay açıklanan sınırlı erken verilerde, denekler düşük ve yüksek dozda Moderna aşısı MRNA-1273 aldıktan sonra antikor üretmeye başladılar. Faz 3 deneyi 100 mikrogramlık daha yüksek dozlar kullanacak. Moderna, başarılı olursa 2021’den başlayarak her yıl en az 500 milyon ve muhtemelen de 1 milyar doz aşı üretmeyi umuyor.