ABD İstanbul Emniyeti’ni yalanladı
ABD Dışişleri Bakanlığı, bir diplomatın İstanbul’da pasaportunu bir Suriyeliye satarken ele geçirildiğine dair İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamayı yalanladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı bir diplomatın bir Suriyeliye pasaportunu sattığı şüphesi ile İstanbul’da tutuklandığına yönelik Emniyet açıklamasına yalanlamada bulundu.
Bir bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, “Bir ABD vatandaşının Türkiye’de gözaltına alındığını biliyoruz. Bu kişi bir ABD diplomatı değil. Gerekli konsolosluk hizmetlerini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün dün yaptığı yazılı açıklamada, geçen ay ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği’nde görevli bir diplomatın, R.S. isimli bir Suriyeliye Almanya’ya gitmesi amacıyla pasaportunu satması nedeniyle tutuklandığı belirtilmişti.
EMNİYET PASAPORT DEĞİŞİMİ YAPILDIĞINI AÇIKLAMIŞTI
Açıklamada, 11 Kasım 2021 tarihinde saat 17.00 sıralarında sahte pasaport ile İstanbul Havalimanı’ndan Almanya’ya gitmek isteyen Suriye uyruklu R.S’nin, pasaport noktasında gerçekleştirilen kontrollerde diğer bir şahsa ait pasaportla yurt dışına çıkmaya çalıştığının tespit edildiği ifade edildi.
R.S’nin kaçmaya çalışırken kullandığı pasaportun, ABD’nin Beyrut Konsolosluğu’nda diplomat olan D.J.K. adlı kişiye ait olduğu, kamera görüntüleri incelemesinde iki şüphelinin havalimanında bir araya gelerek kıyafetlerini değiştirdikleri ve Suriyeli R.S’nin, Amerikalı diplomat D.J.K‘den pasaportu aldığının anlaşıldığı belirtilmişti.
Açıklamada, iki şüphelinin de gözaltına alındığı kaydedilerek, “Yapılan üst aramasında ise Amerikan vatandaşı D.J.K. isimli şahıstan zarf içerisinde 10 bin dolar ve yine kendi adına ait diplomatik pasaport çıkmıştır. Adli makamlara sevk edilen şahıslardan sahte pasaport kullanarak ülkeden çıkış yapmaya çalıştığı tespit edilen Suriye uyruklu R.S. isimli şahıs hakkında ‘Resmi belgede sahtecilik’ suçundan işlem yapılarak serbest bırakılmıştır. Amerikan vatandaşı olan D.J.K. isimli şahıs ise tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir.” ifadeleri kullanılmıştı.