Taliban ile Afgan hükümeti arasındaki barış görüşmeleri Katar’ın başkenti Doha’da yeniden başladı. Haftalardır gecikmelerin nedenleri, ülkedeki şiddetin artması ve Biden yönetiminin devralmasıyla ABD’nin diplomatik ETKİSİNİN değişmesiydi. Taliban sözcüsü Mohammad Naeem Pazartesi gecesi, Afgan silahlı grubu ile ABD arasında Şubat 2020’de yapılan bir anlaşmanın sonucu olan görüşmelerin yeniden başladığını tweet attı.
En uzun ABD savaşı
Ancak Başkan Joe Biden yönetimi, ABD’nin savaştığı 20 yıl süren en uzun savaşı bitiren eski anlaşmayı gözden geçiriyor. Taliban, 2001 yılında Afganistan’ın ABD önderliğinde bir işgalinde devrilmesinden bu yana Batı destekli Kabil hükümeti ve yabancı askerlerin birleşik güçleriyle savaşıyor. Geçen hafta, Taliban açık bir mektupla ABD’yi tüm uluslararası birliklerin geri çekilmesi de dahil olmak üzere Doha anlaşmasını tam olarak uygulamaya çağırdı. Geride ABD kalan daha küçük bir istihbarat temelli gücün neredeyse sadece ‘terörle mücadeleye’ ve Afganistan’ın doğusundaki giderek daha aktif ve ölümcül bir DAEŞ şubesiyle mücadele etmesi, Amerika’nın başka bir kuvvet bulundurmaması konusunda bir öneri var. Ancak ne Washington ne de NATO, halen Afganistan’da konuşlanmış 2.500 Amerikan askeri de dahil olmak üzere tahmini 10.000 yabancı askerin kaderi hakkındaki nihai kararını henüz açıklamadı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen hafta yaptığı açıklamada, transatlantik ittifakından gelen askerlerin “zamanı gelmeden” Afganistan’dan çekilmeyeceğini söyledi. Taliban’ın ABD ile yaptıkları anlaşmanın şartlarını yerine getirmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi. Görüşmeler, başladıktan günler sonra, Ocak ayında aniden sona erdiğinde, her iki taraf da gündemler için istek listelerini sundu ve şimdi müzakere konuları ve bunların ele alınma sırası üzerinde anlaşmaya varmak zorunda kaldılar. Afgan hükümeti, Washington ve NATO için öncelik, ateşkese yol açabilecek şiddetin ciddi şekilde azaltılmasıdır. Ancak Taliban şimdiye kadar herhangi bir acil ateşkese direndi. Doha’daki görüşmelerin yeniden başlaması, Pakistanlı yetkililere ve onun güçlü Genelkurmay Başkanı Qamar Javed Bajwa’ya ulaşmak da dahil olmak üzere telaşlı diplomatik faaliyetlerin hemen ardından geldi. Pakistan, Taliban’ı müzakere masasına geri getirmede kritik olarak görülüyor ve etkisini Taliban’a Afganistan’daki şiddeti azaltması için baskı yapmak için kullanabilir.