ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin “tek Çin” politikasına bağlılığının altını çizerek, statükoyu değiştirmeye veya Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı baltalamaya yönelik tek taraflı çabalara şiddetle karşı çıktı.
Seyrüsefer özgürlüğünün önemini yineleyen Biden, ABD’nin 21. yüzyılın yol kurallarının özgür, açık ve adil bir uluslararası sistemi ilerletmesini sağlamak için çıkarlarını ve değerlerini savunmaya devam edeceğini vurguladı.
“Tayvan konusunda Başkan Biden, ABD’nin Tayvan İlişkileri Yasası, üç Ortak Bildiri ve Altı Güvence’nin rehberliğinde ‘tek Çin’ politikasına bağlı kalmaya devam ettiğini ve Amerika Birleşik Devletleri’nin, ABD’nin tek taraflı politikayı değiştirme çabalarına şiddetle karşı çıktığını vurguladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, statükonun ya da Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarın baltalanması” denildi.
Bu toplantı, Pekin ve Washington arasındaki insan hakları, ticaret ve artan silahlanma yarışı gibi çeşitli konularda bozulan ilişkiler sırasında yapıldı. Son zamanlarda Pekin, Tayvan’daki askeri saldırılarını artırdı ve demokratik ada üzerinde egemenlik iddiasında bulunmaya devam ediyor.
Çin Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede Biden, stratejik risklerin yönetilmesinin öneminin de altını çizdi. “Rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamak ve iletişim hatlarını açık tutmak için sağduyulu korkuluklara duyulan ihtiyacı kaydetti. Çıkarlarımızın kesiştiği yerlerde sağlık güvenliği gibi belirli ulusötesi sorunları gündeme getirdi.” Biden ayrıca bir özgür ve açık Hint-Pasifik ve ABD’nin bölgedeki taahhütlerimizi yerine getirme kararlılığını iletti.
İki lider, iklim krizinin varoluşsal doğası ve ABD ile Çin’in oynadığı önemli rol gibi konulara da değindi. Ayrıca Kuzey Kore, Afganistan ve İran da dahil olmak üzere önemli bölgesel zorluklar hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Bu, Biden’ın göreve başlamasından bu yana iki lider arasındaki ilk görüşme olacak. İki küresel güç merkezinin liderleri arasında merakla beklenen toplantı üç saatten fazla sürdü.