ABD, 28 Ocak’taki Suriye-Ürdün sınırındaki üs saldırısına hava saldırılarıyla yanıt verdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’ın Muhafızlarına bağlı 85 hedefin Suriye ve Irak’ta vurulduğunu belirtti. CENTCOM ayrıca bu harekatı, bölgesel gerilimi artırabilecek bir gelişme olarak değerlendirdi. ABD, saldırılarda uzun menzilli bombardıman uçakları kullanıldığını ve 125’ten fazla güdümlü bombanın hedeflere atıldığını bildirdi. Vurulan hedefler arasında kontrol merkezleri, roket ve füze rampalarıyla insansız hava araçları yer aldı.
ABD Başkanı, bu harekatla, Suriye ve Irak’taki İran destekli gruplara üs saldırısına karşılık verdiklerini belirtti. Bunun yanı sıra Biden, ABD’nin, seçtikleri zaman ve mekanlarda, bu karşılığın süreceğini ifade etti. Biden ayrıca saldırıyı İran destekli grupların gerçekleştirdiğini savunduğunu bildirdi. Bununla beraber ABD askerlerinin cenaze törenine katıldığını ve saldırıya karşılık vermekten çekinmeyeceklerini vurguladı.
Buna ilaveten ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, saldırılara bugün başladıklarını söyledi. Ve bu karşılığın görüldüğü gibi sadece başlangıç olduğunu açıkladı. Austin, ayrıca ABD ve Koalisyon güçlerine yönelik her türlü saldırıya karşılık verileceğini belirtti. ABD’nin bölgede askeri bir çatışma peşinde olmadığını ancak gerektiğinde savunma yapacaklarını ifade etti.
Irak’ın batısında bulunan Haşdi Şabi’ye ait bir silah deposunun da ABD saldırısında vurulduğunu belirtti. Saldırı, Irak’ın batısındaki Enbar vilayetine bağlı Akkaşat bölgesinde gerçekleşti. Irak yönetimi, bu saldırıları ülke egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi. Ve bölgede istikrarı sağlama çabalarının baltalandığını ifade etti.
Deyrizor çevresindeki gerilim de artmaya devam ediyor. Suriye’de, ABD destekli YPG/PKK işgali altındaki bölgeler ve Esed rejimi ile İran destekli grupların kontrolündeki alanlar arasında çatışmalar yaşanıyor. İran destekli gruplar, Fırat Nehri’nin doğu yakasındaki ABD üslerine zaman zaman roket ve SİHA’larla saldırılar düzenliyor. ABD ve İran destekli gruplar arasındaki bu gerilim, bölgesel güvenlik ve uluslararası ilişkiler açısından önemli sonuçlar doğurabilir.
Bu olaylar, ABD ve İran arasındaki mevcut gerilimi daha da artırırken, diplomatik çözümlerin önemi bir kez daha gündeme geliyor. Uluslararası toplumun, bölgedeki tansiyonu düşürmeye yönelik adımlar atması bekleniyor. ve kalıcı barış için çaba göstermesi bekleniyor. Bu çatışmaların çözümünde, diplomatik girişimlerin ve uluslararası diyalogun önemi vurgulanmakta.
MİRATHABER.COM – YOUTUBE