Aç Sulawesi halkı, ölümcül Endonezya depreminin ardından yardım bekliyor

Mirat Haber Ajansı

Endonezya’nın Sulawesi adasındaki köylüler, ölümcül depremin ardından korunmak için tepelere sığındılar ancak yiyecek ve su sıkıntısı çekiyorlar. Artçı şokların tsunamileri tetikleyebileceğinden korktukları için tepeleri terk etme konusunda isteksizler. 2018’de, 7,5 büyüklüğünde bir deprem ve ardından gelen tsunaminin, Merkezi Sulawesi’deki Palu’yu vurması ve zemini binaları yutan sıvı çamura çevirmesi sonucu 4.300’den fazla kişi ölmüş veya kayıp ilan edilmişti. Birçok insanın uyuduğu Majene ve Mamuju rejimlerini vuran 6.2 büyüklüğündeki deprem, düzinelerce kayıp ve 19.000’den fazlası evsiz olmak üzere 84 kişinin ölümüne neden oldu.

Depremden sadece bir gün önce, 5,9 büyüklüğünde bir sarsıntı bölgeyi vurmuş, evlere ve diğer binalara zarar vermişti. Endonezya’nın en büyük İslami örgütü Nahdlatul Ulama Ansor Gençlik Hareketi’nden Muhammad Ansar Tahir, bebekler ve çocuklar için süt, yulaf lapası, battaniye ve bez gibi malzemelere acilen ihtiyaç olduğunu bildirdi. Grubunun şu ana kadar bölgede yaklaşık 30 geçici kamp tespit ettiğini açıkladı.

Köylüler bu gece ile birlikte altıncı gecelerini dışarıda geçirecekler. İnsanlar evlerine sadece yiyecek ve gaz şişeleri getirmeye gidiyorlar, ancak artık sularının tükendiğini ve şiddetli yağmurun ve ıslak koşulların yemek pişirmeyi veya ısıtmayı zorlaştırdığını ifade ettiler. Şimdiye kadar bölgesel hükümetten erişte ve içme suyu gibi sadece birkaç erzak aldıklarını, ancak erişteyi pişirmeden yemek zorunda kaldıklarını bildirdiler. Muson yağmurları Cuma gününden bu yana Sulawesi adasına zarar vererek, yardım çabalarını aksattı ve arama kurtarma operasyonlarını yavaşlattı. Haftanın geri kalanında yağmurun devam etmesi bekleniyor. Hükümetin müdahalesine yardımcı olmak için gönüllü grupları da devreye girdi. Afetle Mücadele Ajansı ve Endonezya Arama ve Kurtarma Ajansı ile birlikte iki tür desteğe odaklandıklarını ifade ettiler: tahliyeye yardımcı olmak ve kamplara malzeme ve bağış sağlamak. Yıkılan binaların birçoğu birkaç kat yüksekliğinde ve aksi takdirde kaldırılamayacak kadar ağır olduğu için ağır makinelerin gerekli olduğunu açıkladılar. Diğer durumlarda, insanları dışarı çıkarmak için elleriyle kazıyorlar. Gönüllüler, yerel işletmelerden ve bireylerden özel malzeme bağışları aldıklarını doğruladılar. Bağışları mümkün olan en kısa sürede teslim etmek için kampların yerlerini belirlemek için çalıştıklarını ifade ettiler. Kamplar hükümet tarafından değil yerel topluluklar tarafından inşa edildiğinden, hepsini hızlı ve kolay bir şekilde bulmak zor ve bu yüzden gönüllüler yerel alanda zemin taraması yapıyorlar.

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

7 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

7 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

11 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

12 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

13 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

13 saat ago