2022 yılı yeniden değerleme oranı %122,93 olarak açıklandı. Yeniden değerleme oranları aynı zamanda milyonlarca işçinin yaşam maliyetini de belirlemektedir. Temmuz ayından 51 TL’ye kadar olan ödemeler (yemek kuponu, yemek kartı uygulamaları) gelir vergisinden muaftır. İşyerinde yemek verilmediği takdirde, günlük 51 TL’yi aşmayan yemek bedelinin de Aralık ayında çalışanın banka hesabına yatırılması halinde gelir vergisinden muafiyet talep edilebilir. 2023 yılında günlük harçlık 110 TL’dir.
YEMEK KARTI İLE MARKETTEN ALIŞVERİŞ DÖNEMİ BİTTİ Mİ?
Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, yemek kartlarının marketlerde kullanılamayacağı haberlerine ilişkin, “Yemek kartlarında değişen bir şey yok.” dedi.
Öner Piyade, şunları kaydetti:
“Yemek kartlarında değişen bir şey yok. Yemek kartlarının restoran ve marketlerde yemek ve tüketime hazır gıda dışında kullanılmasının vergi istisnasına konu olmaması hususu, 2008 yılında yayınlanan ve halen yürürlükte olan 382 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde düzenlenmiştir. Bu kapsamda 1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücreti konusundaki yeni mevzuat, yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirmemektedir.”
51 LİRANIN ÜZERİNDEKİ AŞAN TUTAR VERGİLENDİRİLECEK
Ancak geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nakit ödenen yemek bedelinin vergiden istisna tutulacağını açıklamıştı. Düzenlemenin ayrıntıları merak edilirken yeni uygulamanın detayları da netleşti. Buna göre yemek bedelinin en az asgari ücrete ilave olarak verilmesi gerekirken, işveren 51 liranın üzerindeki yemek bedeli için aşan tutar kadar vergi ödeyecek. İş yerinde yemek vermek istiyor ise yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki gibi ödeme sistemleri devreye girecek.