islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4915
EURO
36,2365
ALTIN
2.952,64
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Adalet Bakanı Tunç’tan “15 Temmuz” Değerlendirmesi

Adalet Bakanı Tunç’tan “15 Temmuz” Değerlendirmesi
12 Temmuz 2024 15:20
A+
A-

Adalet Bakanı Tunç’tan “15 Temmuz” Değerlendirmesi

“Bundan Sonra Bu Ülkede Bir Daha Darbe Kalkışması Olmasın”

Demokrasiye Sahip Çıkma Mücadelesi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin 8. yılı öncesinde yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin demokrasi mücadelesine dikkat çekti. Tunç, 15 Temmuz gecesinde yaşanan olayların Türk milletinin demokrasiye ve insan haklarına olan bağlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Bu mücadelede, 253 kişi şehit, 2 bin 190 kişi ise gazi oldu. Bakan Tunç, milletin kararlılığının ve kahramanlığının altını çizdi.

Tunç, “Türk milleti, dünyaya bir insan hakları mücadelesinin nasıl yapılacağını, milli iradeye nasıl sahip çıkılacağını gösterdi.” dedi. 27 Mayıs 1960’tan itibaren Türkiye’nin demokrasi tarihini “darbeler tarihi” olarak niteleyen Tunç, her darbenin ülkeye zarar verdiğini vurguladı. Demokrasiye yapılan müdahalelerin ülkeyi karanlık günlere sürüklediğini ifade etti.

Yargının ve Yasamanın Rolü

Tunç, yargı ve yasama organlarının, bir daha darbe kalkışması olmaması için gerekli tedbirleri almaya devam ettiğini belirtti. 15 Temmuz gecesi TBMM’nin bombalanması, milli iradeye yapılan en büyük saldırılardan biriydi. Ancak, iktidar ve muhalefet, milletin iradesine sahip çıkarak darbeye karşı direnç gösterdi. Tunç, “Yargının kahramanlığını unutamayız. 15 Temmuz gecesi cumhuriyet savcılarımız hemen adliyelere koşarak soruşturmaları başlattılar.” dedi.

Darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilan edilerek, FETÖ mensuplarının ayıklanması ve yargılanması süreci başlatıldı. Tunç, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin Anayasa Mahkemesi denetimine sunulduğunu belirtti. Bu süreçte, 120 bin kişi kamudan ihraç edildi, yaklaşık 20 bin kişi ise görevine iade edildi.

FETÖ ile Mücadele ve Yargılama Süreci

Tunç, FETÖ ile mücadele konusunda Adalet Bakanlığı ve yargı teşkilatının aldığı kararlara dikkat çekti. 15 Temmuz sonrasında hakkında FETÖ nedeniyle işlem yapılan kişi sayısının 705 bin 172 olduğunu, 125 bin 456 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildiğini açıkladı. Cezaevlerinde 13 bin 251 FETÖ hükümlü ve tutuklu bulunduğunu ifade eden Tunç, “Darbe davalarında haksız yere ceza alanlar oldu” şeklindeki eleştirileri yanıtladı. 2 bin 870 kişi hakkında beraat kararı verildiğini, yargının titizlikle karar verdiğini söyledi.

FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi için ABD’ye 7 iade talebinde bulunulduğunu belirten Tunç, “Maalesef 8 yıldan bu yana iadesi konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadı.” dedi. Avrupa devletlerinin de Türkiye’nin iade taleplerine duyarsız kaldığını ifade eden Tunç, demokrasiye ve insan haklarına saygılı olduklarını söyleyen ülkelerin FETÖ’ye karşı çifte standart uyguladıklarını vurguladı.

Gelecekte Darbe Kalkışmalarının Önlenmesi

Tunç, Türkiye’nin halen darbeciler tarafından yazılan anayasa ile yönetildiğini belirterek, “Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu açık.” dedi. Darbecilerin yazdığı anayasada yapılan 184 değişikliğin anayasayı yamalı bohçaya çevirdiğini ifade eden Tunç, daha demokratik, sivil bir anayasanın gerekliliğini vurguladı. Tunç, “Halkın temsilcileri tarafından yazılmış ve halkın oylarıyla onaylanmış bir anayasaya kavuşmamız gerektiğini” söyledi.

Yargı ve yasama organlarının teyakkuzda olmaya devam edeceğini belirten Tunç, gelecekte demokrasiye müdahalelerin yaşanmaması için yapısal reformların hayata geçirildiğini ifade etti. “Bundan sonra bu ülkede bir daha darbe kalkışması olmasın, demokrasiye bir müdahale olmasın diye hem yargımız hem de yasamamız gerekli tedbirleri almaya devam ediyor.” dedi.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.