Biz de bu konuyu gündemimize alarak ülkemizde güvenilir olduğuna inandığımız Ali Rıza Demircan hocamıza sorduk. Aldığımız cevabı özetliyoruz:
I. Yüce Allahımız, Ramazan orucunu farz kıldığı Bakara sûresinin 185. âyetinde erkek ve kadın ayırımı yapmaksızın “ İçinizden Ramazan ayına erişenler bu ayda oruç tutsunlar,” buyurmaktadır.
Bu emrin devamında ise hastalara ve yolculara, oruçlarını Ramazan dışında güne gün olarak tutmak üzere erteleme izni verilmektedir.
II. Bakara suresinin 222. âyetinde, kadın âdet halinde iken evli eşlere cinsel ilişki yasağı getirilmektedir. Bu arada âdet halinin bir tür hastalık şeklinde Eza olduğu açıklanmaktadır.
Bazı kadınların adet hali, sancılı geçebileceği ve mutadın dışında kan kaybına uğratabileceği için âdetli kadın kendisini hasta olarak hissedebilir. Kadın bu durumda Ramazan’dan sonra tutmak üzere orucunu erteleyebilir. Ancak kendisini sağlıklı gören, zorlanmayacağına inanan kadın orucunu tutabilir. Tutması da öğütlenmektedir. (Bakara 2/184)
III. Cinsel ilişkiye girerek veya mastürbasyon yoluyla boşalarak cenabet olan kadın veya erkek Kur’ân hükmü olarak namaz kılamaz. (Nisa 4/43)
Ama oruç tutamayacağına ilişkin Kur’ân ve sahih Sünnet’te bir hüküm yoktur. Bir diğer anlatımla namazda olduğu gibi oruçta temizlik şart değildir. Mesela bütün bilginlerimizin ittifakıyla kadın cünüp olduğu halde oruca başlayabilir. Cünüp olarak oruça başlayabilen kadının âdet halinde oruca başlayamayacağını söylemek mümkün değildir. Bu sebeple âdetli kadın isterse oruç tutabilir.
IV. Âdet halindeki kadın, Kur’an’ı eline alabilir, onu okuyabilir ve dinleyebilir. Camiye de girebilir.
Kurân’ı ele alıp okumayı ve camiye girmeyi yasaklayıcı hadisler, Peygamberimize aidiyeti ve anlamı üzerinde görüş birliğine varılamamış zayıf hadislerdir. Bunlar haramlığa delil kılınamaz. (Nasbu’r-Raye 1/193-5; Ebu Davud Tahare 93; İ. Mace Hn.645)
NOT 1: Vakıa sûresinin “ Kur’ân’a ancak tertemiz kılınanlar dokunabilir,” anlamındaki 73. âyeti, konumuzla ilgili değildir. Şirk pisliğinden beri kılınan meleklerle alakalıdır.
Not 2: Bazı İslam bilgilerinden nakille ilmihal kitaplarımızda ve Diyanetin Din İşleri Yüksek Kurulu kararlarında âdetli kadının oruç tutamayacağı ve Kur’ân okuyamayacağı şeklinde görüşler vardır.
Biz doğruları dile getirerek sorumluluğumuzun gereğini yaptık.
İsteyen dilediği gibi uygulama yapabilir.
Ali Rıza Demircan
YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-