islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Afgan Kadın Koronaya Dayanır Yalıtıma Dayanamaz

Afgan Kadın Koronaya Dayanır Yalıtıma Dayanamaz
24 Nisan 2020 18:39
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Afganistan gibi, kadına yönelik şiddetin istatistiksel olarak çok yaygın olduğu ve hak olarak görüldüğü bir ülkede, batıda yer alan Herat kenti dünyada en yüksek aile içi istismar ve kadın intihar oranlarından birine sahip. Birleşmiş Milletler, Afgan kadınlarının %50’den fazlasının, yaşamlarının en az bir döneminde eşlerinden aile içi istismar gördüğünü bildirirken, Herat’ta neredeyse her kadının kendi evlerinde dövüldüğüne veya yaralandığı iddia ediliyor.

Tecrit ya da yalıtımdan önce bir grup sağlık çalışanı yerel bir hastanede gizli bir aile içi şiddet danışmanlık kliniğinde çalışırken yardım için gelen kadınların çoğu zaten bu yardımı istemekle hayatlarını riske atıyorlar. Ancak ruh sağlığı desteği sağlamak için kullandıkları bu bina, yaklaşık bir ay önce koronavirüs hastalarının izolasyon merkezine dönüştürüldüğünde Herat’ta aile içi tacize maruz kalan kadınlar için bu destek de kayboldu. Başka bir yere taşınmaya çalıştılar, ancak kadınların daha önce onlara ulaşmayı başarabilmelerinin tek nedeni, danışma merkezinin yerel hastanenin içinde gizli olmasıydı. Ailelerinin çoğu kadınların danışmanlık istediğini bilmiyorlardı, tıbbi bir randevuya katıldıklarını düşünüyorlardı. Polisin kendilerine yardım edeceğine inanmak için bir nedenleri de olmayan evde zulüm gören kadınların sığınacağı kimse kalmadı. 2009 yılında aile içi istismar Afganistan hükümetince ciddi bir suç olarak görülmemektedir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün araştırmacıları hükümetin, mağdurlara yardım etme konusunda neredeyse hiç sorumluluk almadığı ve aslında bu hizmetlere erişimi kasten zayıflattığını iddia ediyorlar. Herat’ta gizli danışmanlık merkezini işleten küçük bir grup kadın psikolog, doktor ve sağlık çalışanı, yardımlarını sadece telefonla arayan kadınlara ulaşabiliyor fakat birçok kadının kendi özel telefonu yok ve istismarcılarının önünde bir telefon gelmesi tehlikeli olabilir. Herat’taki kadınların koronavirüsten hayatta kalabileceğini, ancak yalıtıma dayanamayacağını ifade ediyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.