Afgan hükümet temsilcileri ve Taliban yetkilileri, Katar’ın başkenti Doha’da barış görüşmelerine yeniden başlamaya hazırlanıyor. Görüşmeler, gazeteciler ve muhalifler şiddetin arttığı bir dönemde öldürülürken, on yıllardır süren çatışmaları sona erdirmeyi amaçlıyor. Savaş sonrası Afganistan için bir yol haritası ve ülke çapında ateşkes başlayan görüşmelerin gündeminde yer alıyor. Eylül ayındaki ilk tur müzakereler, rakiplerin usul kurallarında anlaşması üzerine geçen ay sona erdi. Görüşmelerde ayrıca bölgesel şeflere sadık on binlerce Taliban savaşçısı ve milisinin silahsızlandırılması, kadın ve azınlıkların haklarının güvence altına alınması da yer alacak.
Her iki taraf da görüşmelerin gündemiyle ilgili önerilerini paylaştı, ancak hangi konulara öncelik verileceği konusunda herhangi bir anlaşma yapılmadı. Görüşmeler, Taliban ile ABD arasında Şubat ayında imzalanan dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşmanın ardından geldi. Bu anlaşma, ABD askerlerinin Afgan silahlı grubundan güvenlik garantileri karşılığında Afganistan’dan çekilmesini öngörüyordu. ABD’nin Afganistan Uzlaşması Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, tarafların Afganistan barış müzakerelerinin bir sonraki turunda somut ilerleme kaydedeceği beklentisiyle Doha’ya döndüğünü söyledi.
Sahada çatışma devam ediyor
Bununla birlikte, görüşmeler başladığında bile, Afganistan genelinde şiddet görevlileri, aktivistleri ve gazetecileri hedef alan yeni eylemler devam etti. Pek çok Afgan için, iki rakip arasındaki barış görüşmeleri onlarca yıllık savaşı bitirmek için iyi bir başlangıç. Kasım ayından bu yana öldürülenler arasında en az beş gazeteci ve Kabil vali yardımcısı yer alıyor. Kabil hükümeti, silahlı grubun şiddetle reddetmesine rağmen cinayetlerden Taliban’ı sorumlu tutmakta. ABD önderliğindeki güçler, şiddetin ortasında ara sıra baskınlar düzenledi.
Pazartesi günü Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD güçlerinin silahlı grubun savaşçılarına karşı iki taraf arasındaki anlaşmayı ihlal ederek hava saldırıları düzenlediğini söyledi. ABD kuvvetleri sözcüsü Albay Sonny Leggett, grevlerin savunma amaçlı olduğunu ve anlaşmanın ihlali olmadığını söyledi. ABD, yaklaşık 20 yıl sonra Afganistan’dan asker çekiyor. Bu, ABD’nin en uzun denizaşırı savaşıydı. Şu anda yaklaşık 4,500 Amerikan askeri Afganistan’da bulunuyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…