Afganistan’daki Taliban’ın yönetimi devralmasından bu yana kapalı olan devlet üniversiteleri bugün yeniden kapılarını açtı. Devlet üniversitelerinin yeniden açılmasıyla kız öğrencilerin durumuyla ilgili olarak yeni spekülasyonlar ortaya atıldı. Batılı haber kaynakları kızların üniversiteye alınmayacağını iddia ederken bölge kaynakları farklı görüşte.
Afganistan’dan haber aktarımı yapan kaynaklar yeniden açılan devlet üniversitelerine kız öğrencilerin de alındığını ancak erkeklerle fiziksel olarak ayrı alanlarda ders aldıklarını ifade ediyor. Ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinden haber aktarımı yapan kaynaklar ise Celalabad kentindeki devlet üniversitesine kız öğrencilerin farklı bir kapıdan alındığını belirtiyor.
Bugün açılan üniversitelerin ulaşım engeli bulunmayan, daha sıcak bölgelerdeki okullar olduğu ifade ediliyor. İlerleyen günlerde ise devlet üniversitelerinin tamamının faaliyete geçeceği bildiriliyor. Afganistan genelinde 40’ı devlet 150’si özel olmak üzere toplamda 190 üniversite bulunuyor.
TALİBAN YÖNETİMİ
Taliban, çoğunluğu Afganistan’ın en kalabalık etnik grubu Peştunlardan oluşan Sünni İslamcı gruptur. Taliban, Sovyet-Afgan Savaşı’nın ardından Rusların 1989’da geri çekilmesinden sonra Afganistan’daki merkezi hükümetlerin zayıflıklarından yararlanarak iktidara gelmiş ve ülkenin büyük bölümünü kontrolü altında tutmuştur. Temellerini Pakistan’daki medreselerde eğitim görmüş, savaştan kaçan Peştun mülteciler oluşturur. Kelime anlamı İslam öğrencileri olan Taliban, şeriat okullarından ve mülteci kampından toplanan askerlerden oluşur. 1994 yılında ilk kez kendisini göstermiş, 1996’da Afganistan’ın hükümet merkezi Kabil’in kontrolünü eline geçirmiştir. O tarihten sonra ülkenin kuzeyinde konuşlanmış olan Kuzey İttifakıyla iç savaşa girişmiştir.