Afrika Boynuzu ülkeleri Somali ve Kenya’yı Katar uzlaştırıyor

Somali, komşu Kenya ile diplomatik bağları yeniden kurduğunu açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Somali, komşu Kenya ile diplomatik bağları yeniden kurduğunu açıkladı. Nairobi’yi işlerine karışmakla suçladıktan sonra Aralık ayında ilişkileri kopardı. Ülkeler arasındaki ilişkiler, bir kısmı Somali’nin beş yarı özerk devletinden biri olan Jubbaland kıyılarında bulunan potansiyel petrol ve gaz yataklarının mülkiyeti konusunda da gergindi. Enformasyon Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Somali Federal Hükümeti’nin Kenya Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilere iyi komşuluk çıkarlarına uygun olarak yeniden başladığını duyurduğunu ifade etti. Açıklamada, uzlaşmada rol oynadığı iddia edilen Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye teşekkür edildi ve çözülmenin Kenya tarafından memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Nairobi açıklamayı dikkate aldığını ve ilişkilerin Somalili yetkililer tarafından daha da normalleştirilmesini dört gözle beklediğini belirtti.

Somali, Kenya’nın Mogadişu’daki merkezi hükümet tarafından tanınmayan bir ayrılıkçı devlet olan Somaliland’ın liderliğine ev sahipliği yapmasının ardından 15 Aralık’ta ilişkileri kesti. Nairobi, Mogadişu’yu kendi siyasi sorunları için bir günah keçisi olarak kullanmakla suçlarken, ülke, Kenya’nın sınırının ötesindeki bölgelere karışması olarak adlandırdığı duruma uzun zamandır öfkelendi. Kasım ayında Somali Kenya’nın büyükelçisini ihraç etti ve Kenya’yı Jubbaland’daki seçim sürecine müdahale etmekle suçladıktan sonra kendi elçisini Nairobi’den geri çağırdı.

İkili, aynı zamanda, her iki ülkenin de değerli petrol ve gaz yataklarına sahip olduğuna inanılan Hint Okyanusu’nun bir kısmı üzerinde uzun süredir devam eden bir toprak anlaşmazlığına girdi ve bu konuda uluslararası tahkim arayışına girdi. Hangi ülkenin kazançlı mevduatlara erişimi kontrol ettiği konusundaki anlaşmazlık, 2019’un başlarında tırmandı. Daha sonra Somali, tartışmalı bir deniz alanında petrol ve gaz bloklarını açık artırmaya çıkarmaya karar verdi ve Kenya’nın o yılın Şubat ayında Mogadişu’daki büyükelçisini geri çağırmasına neden oldu. İki ülke aynı yılın Kasım ayında ilişkileri yeniden canlandırmıştı. Her ikisi de şu anda deniz sınırı anlaşmazlığını karara bağlamak için Dünya Mahkemesinde bulunuyor.

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

7 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

8 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

11 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

12 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

13 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

14 saat ago