Afrikalı, Asyalı aileler salgın nedeniyle kızlarını evlendiriyor

Mirat Haber Ajansı

Pek çok ülke, son yıllarda genç kızların erken yaşta evlendirilmesine karşı ilerleme kaydetmişti, ancak COVID-19’un ekonomik yıkımı önemli ölçüde gerilemeye neden oldu. Dünyanın ücra köşelerinde küresel salgının yarattığı baskılar, çocuk haklarını korumaya yönelik uluslararası örgütlerin uzun süredir uğruna mücadele ettiği tüm ilkeleri aştı. Birleşmiş Milletler, COVID-19’dan kaynaklanan zorlukların yaklaşık 13 milyon daha kızın 18 yaşından önce evlendirileceğini tahmin ediyor.

Bu tür evliliklerin çoğu gizli gerçekleşse de Çocukları Kurtarın adlı uluslararası Batılı sivil toplum kuruluşu, bu yıl dünya çapında yaklaşık yarım milyon kızın daha aynı kaderi paylaşacağını söylüyor. 18 yaşın altında evlendirilen kızların çoğu Afrika ve Asya’dan, ancak bu uygulama Orta Doğu’da da mevcut. Çoğu durumda, muhtaç ebeveynler kızlarına karşılık maddi şeyler alıyorlar. Bu da genellikle bir miktar nakit, arazi veya çiftlik hayvanından oluşuyor. Kız da kocasının ailesinin ev işlerini, çiftlik işlerini üstleniyor.

Pandemi öncesi Ürdün’de kızların sadece yaklaşık %10’u 18 yaşından önce evlendi, bu Afrika veya Güney Asya’dan daha düşük bir oran. Küçük Kızlar Gelin Değildir adlı STK’ya göre oradaki Filistinli ve Suriyeli mülteciler arasında sayı daha fazla ve mülteciler her zamankinden daha savunmasız durumda. Hindistan’ın Mart ayı sonlarında virüsü kontrol altına almak için sıkı sokağa çıkma yasağı uygulaması, milyonlarca yoksul göçmenin şehirlerdeki işlerini kaybetmesine neden oldu ve birçoğu iş aramak için terk ettiği kasaba ve köylere geri döndü. Okulların kapanması ve hane halkı bütçesi üzerindeki baskının artmasıyla birlikte, kızlarını evlenmek harcamaları azaltmak için uygun bir seçenek haline geldi.

Bütün dünyada artış saptanıyor

ChildLine India adlı STK ise Hindistan’da Mart ve Haziran 2020 arasındaki sadece dört aylık sokağa çıkma kısıtlaması süresinde 5.214 erken evlilik saptadı. Örgüt, vakaların çoğu bildirilmediği için bu kaydın gerçek sayının çok altında olduğunu söylüyor. Benzer şekilde, Pakistan’ın güneyinde yer alan Sind eyaletinde çocuk koruma servisleri, yılın ilk 10 ayında durdurulan veya feshedilen 17 çocuk evliliği bildirdi. Bu evlilikler yasa dışı olsa bile müdahale etmek pek işe yaramıyor. Pek çok ülkede yasal evlenme yaşı 19 olsa da genellikle ekonomik ihtiyaç ve erken hamilelik durumlarında ebeveyn izni alınabiliyor. Ekonomik sıkıntı yaşayınca kızların feda edilmesi birçok genç kızın hayatını karartıyor. Çocukken ev işlerine yardımcı olarak kullanılan kızlar, gün doğarken yakacak odun veya su toplamaya gönderilir ve evde en son onlar yemek yer. Sonrasında aynı işleri ve daha fazlasını yapmak için kocaya verilirler. Kızların annelerinin çoğu da gençken evlendirildiklerinden erken yaşta evliliği normal olarak görüyorlar. Reşit olmayan kızlarla seks, dünyanın hemen hemen her yerinde yasa dışıdır, ancak nadiren şikâyet edilir ve daha da nadiren yaptırım uygulanır. Sayısız kız geçen yıl sessizce erken yaşta evlenmek zorunda bırakıldı. Hareketler kısıtlandığı ve Covid ile bağlantısı olmayan durumların finansmanı ciddi şekilde azaltıldığı için, evliliğe karşı çıkacak kadar cesur olsalar bile onlara yardım edecek kimse yok. Bu da koronavirüs salgınının dünyadaki bir başka etkisi.

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Recent Posts

  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

3 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

4 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

5 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

5 saat ago
  • Makale

Bünyamin’in Alıkonma Süreci ve Su Kabı Meselesi-2

Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…

5 saat ago
  • Gündem

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş Mirat Haber olarak, İslam'a aykırı olmadığı müddetçe, her…

6 saat ago