islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? -1

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? -1
25 Mayıs 2022 10:00
A+
A-

Savaş ve sömürgeleştirme sırasında, Batılı ülkeler binlerce Afrika sanatı eserlerinin hırsızlığına katıldı. Bu, Britanya’nın kölelik karşıtı misyonunun Afrika eserlerinin yağmalanmasında oynadığı rolün ve onları geri alma kampanyasının hikayesidir.

Birinci Bölüm: Ele Geçirme Başlar

Bugünlerde, kuzey Nijerya’daki sakin Chibok kasabası, Boko Haram tarafından 276 çocuğun kaçırılmasıyla ünlü. Ama 115 yıl geriye gidin; bir tepenin üzerinde oturan bu küçük çiftçi topluluğu, İngiliz sömürgeciliğine karşı en büyük direnişlerden birini göstermişti.

1906 Kasım’ında, yaklaşık 170 İngiliz askeri, o ülkenin parlamentosunun, Borno eyaletindeki İngiliz ticaret yolları boyunca yıllık baskınlar düzenlediği için kasabaya karşı “cezalandırma seferi” dediği şeyi başlattı.

Savunmada, 11 günlük bir kuşatma sırasında, Chibok kasabası halkı tepelerdeki saklanma yerlerinden askerlere zehirli oklar attı.

1907 yılının Aralık ayında Britanya parlamentosuna sunulan bir raporda tanımlandığı gibi, son derece bağımsız “küçük Chibbuk vahşi kabilesi”, günümüz Nijerya’sında bile şimdiye kadar karşılaşılan “en kararlı savaşçı grubu” olmuştu. Raporda, İngiliz güçlerinin Chibok’u ilhak etmesinin üç ay daha sürdüğü ve ancak onlar doğal su kaynaklarını keşfedip “halkı susuz bıraktıktan” sonra bunun gerçekleştiği anlatıldı.

Chibok halkının İngilizlere karşı kullandıkları oklar ve mızraklar daha sonra toplandı ve bugün depoda tutuldukları Londra’ya gönderildi. Ancak, yaklaşık 73.000 Afrika objesinin bulunduğu British Museum’daki eşyaların arka planı hakkında çevrimiçi olarak mevcut olan küratör etiketleri, mızrakların oraya nasıl ulaştığından veya kasabanın “cezalandırıcı” sömürge güçlerine karşı direnişinden bahsetmiyor.

Bir depoda korunan bu oklar, savaşlar ve sömürgecilik sırasında Afrika’dan yağmalanan ve Batı müzelerinde tutulan eserler hakkında ortaya çıkan daha geniş bir çatışmaya işaret ediyor.

Pek çok Batılı küratör, koleksiyonlarını nasıl elde edildiklerine bakılmaksızın dünya sanatını temsil eden “evrensel” koleksiyonlar olarak savunurken, eleştirmenler, alınan objelerin karmaşık geçmişlerini doğru bir şekilde sunmak için yeterince çalışmadıklarını öne sürüyorlar.

Tarihçi Max Siollun, Nijerya’nın hızla genişleyen modern krizindeki şiddetli sömürgeciliğin mirasını inceleyen What Britain did to Nigeria (İngiltere Nijerya’ya Ne Yaptı) adlı kitabında Chibok’un ele geçirilmesini anlatıyor. Büyük ölçüde Avrupalılar tarafından yazılan tarihsel anlatıların derinden kusurlu olduğuna ve “çok daha ilginç ve daha derin bir tarihi” ihmal ettiğine inanıyor.

“Tarihi anlatıda yalnızca galip gelenin anlatısına güvenmek çok tehlikelidir.” diyor, “Bununla ilgili bir atasözü vardır… avın hikayesi, aslan hikayesini nasıl anlatacağını öğrenene kadar her zaman avcının hikayesi olacaktır.”

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/10/12/stealing-africa-how-britain-looted-the-continents-art

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.