islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4849
EURO
36,2385
ALTIN
2.960,90
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? – 3

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? – 3
31 Mayıs 2022 10:00
A+
A-

Nijeryalı temsilciler ve British Museum da dahil olmak üzere 3 Avrupa müzesinden oluşan bir ağ olan Benin Diyalog Grubu, birkaç somut zaman çizelgesiyle ödünç alınan, iade edilecek objeler hakkında onlarca yıl süren tartışmalarda bulundu. Tijani, “Birleşik Krallık’ın objeleri ait olduğu ülkelere iade etmesi meselesine boyun eğmesini sağlayacak grubun bu olduğunu düşündük, ancak bu süreç çok net değil.” diyor.

Tijani, Nijerya’nın “geri adım atmayacağını” ve “British Museum ile daha fazla konuşmayı ve sonrasında objelerimizin oldukça kısa, somut ve vakitlice ülkeye iadesini sağlamayı” umduğunu söylüyor.

British Museum, Al Jazeera’ya “Benin’deki farklı taraflarla, özellikle Legacy Restoration Trust ile bir dizi diyaloga girdiğini ve gelecekteki iş birliğine dair yaygın umutların farkında olduğunu” söyledi. Ödünç alınan objelerin ülkelerine iadesi için tarihle ilgili herhangi bir açıklama sunmazdı.

İkinci Bölüm: Köle Tacirleri Tüccara Dönüştü

Ticarete katılımı sırasında yaklaşık 3,1 milyon Afrikalı erkek, kadın ve çocuğu köleleştiren, en büyük köle edinen ulus olan İngiltere, 1807 yılında ve daha sonrasındaki 1811 ve 1833’teki diğer yasalarla beraber, köleleştirilen kişilerin sık sık isyan etmesinden sonra ticareti ortadan kaldıran yasalar çıkardı. Neticede bu isyanlar İngiliz toplumunun etkili üyelerinin kölelere ilişkin korkunç muameleye yönelik endişelerine neden oldu.

Gine’den seyahat eden köleleri taşıyan bir gemide dünyaya gelen, köleliğin kaldırılması yanlısı Ignatius Sancho İspanyol Batı Hint Adaları’nda köleleştirildi. Henüz iki yaşındayken tekrar satıldı ve Londra’da yetişkinliğe kadar ev kölesi olarak çalışmaya zorlandı. Sancho 20 yaşında kaçtı, okumayı öğrendi ve bir seçimde oy kullanan ilk Siyah Briton (İngiliz vatandaşı) oldu. 1782’de köleleştirilmiş bir insan olarak hayatı hakkında yayınladığı mektuplar, İngiliz dışişleri bakanı Charles James Fox’u etkiledi ve köleliği kaldırma rotasını belirledi. Fox, yasaya geçirilen kölelik karşıtı yasa tasarısını önerdi.

Yine de kölelik Britanya için muazzam bir zenginlik kaynağıydı ve gemi inşası, bankacılık ve sigorta gibi endüstrileri besledi. Zenginlik kaynaklarının ikamesine ihtiyaç duyan politikacılar “meşru ticaret” fikrini geliştirdiler, bu fikir vasıtasıyla Afrika ülkelerinde zorla çalıştırılan Afrikalı iş gücü Britanya’yı zenginleştirmek için sevk edilen kaynakları üretecekti.

Bunun gerçekleşmesi amacıyla Britanya’nın askeri subayları, Afrikalı yöneticilerle, Britanya ticaretini tesis edecek ve Britanya’nın kendisini meşru yönetici ilan etmesine yol açacak sözde anlaşmaları müzakere ettiler. Afrika’daki büyük krallıkların kralları – bazıları aracı olarak hareket ederek savaş esirlerini Avrupalılara satmıştı – bu anlaşmalara karşı çıktılar. Böylece Britanya ordusu, Afrika’yı köle tacirlerinden “korumak” göreviyle, İngiliz ticaretinden yana olan yerel yöneticilerle ittifak kurmaya ve bu anlaşmaları veya bu ticareti engelleyen Afrika krallarını şiddetle ortadan kaldırmaya başladı. Ele geçirilen krallıklardan çalınan eserler, İngiltere’nin bu savaşlardan kaynaklanan maliyetlerini ödedi. Sonuç, Afrika’nın en eski imparatorluklarının yıkılması oldu.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/10/12/stealing-africa-how-britain-looted-the-continents-art

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.