Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2015 yılında sosyal medya hesabında FETÖ Terör örgütünü savunması ve 15 Temmuz darbesini olumlu bir şekilde subliminal mesajla övmesini nedeniyle verilen mahkumiyet karanını“insan hakları ihlali” taşıdığına hükmetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de bir vatandaşın 2015 yılında sosyal medya hesabında paylaştığı mesaj nedeniyle 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası mahkumiyet almasının “insan hakları ihlali” taşıdığına hükmetti.
Suçlunun 2018 yılında yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade ve düşünce özgürlüğüne ilişkin 10. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Başvuru sahibi istekte bulunmadığından dolayı maddi tazminata gerek görülmedi.
Türkiye’de 7 ay 16 hapis cezasına çarptırılan şahsın Anayasa Mahkemesi’ne gerçekleştirdiği başvuru kabul edilmemişti.
AİHM gerekçeli kararında, yerel mahkemenin 2016 senesindeki başarısız darbe girişimi sonrası öğretmen olan FETÖcünün 2015 senesindeki sosyal medya paylaşımı nedeniyle “Gülen hareketi ve lideri Fethullah Gülen lehine suçu ve suçluyu övdüğü” gerekçesiyle mahkum etmesinin insan hakları ihlali taşıdığına hükmetti.
AİHM kararında başvuru sahibinin, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarının yorumlarla kimseyi şiddete özendirmediği görüşü ifade edildi.
AİHM’in gerekçeli kararında, “2016 yılındaki başarısız askeri darbenin ardından başvuranı mahkum etmek için yerel mahkeme tarafından değerlendirmeye alınan yasal düzenlemenin, 2015 yılında ifade edilen görüşler için öngörülemez olduğu” yorumunda bulunuldu.
FETÖ terör örgütünü 215 yılında öven şahıs, Türkiyede yargılnmaya başlamış ve yargılama süresi yaklaşık bir yıl sürmüştü. Bütün danyada yargılama süreleri en az bir yıl sürüyor. AHİM’in bu kararı vermesi tamamen kendi kontrollerinde olan FETÖ terör örgütne sahip çıkmaktan öteye bir anlam taşımıyor. Türkiye, AHİM’in bu hukuk dışı kararlarını tanımıyor uygulamıyor.