islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4751
EURO
36,2672
ALTIN
2.955,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Alanınız İhlal Ediliyor Olabilir, Sınır Koyun!

Alanınız İhlal Ediliyor Olabilir, Sınır Koyun!
21 Nisan 2022 09:45
A+
A-

Günlük hayatımızda birçok insanla etkileşim halindeyiz. Bunlar tanıdık ya da tanımadık olabildiği gibi fiziksel temas ya da ruhsal temasta bulunduğumuz insanlarda olabiliyor. Bir otobüste giderken nasıl ki bir başkasının size dokunmasına, sınırınızı geçmesine izin vermiyorsanız aslında insanlarla ilişkilerimizde de bazı konularda bu netliği korumamız gerekiyor. Karşımdaki insan benden ne istiyor ve ben ne kadarını yapabilirim? Burada asıl önemli olan ne kadarını istiyorum ve kendimi hiçe saymadan saygımı koruyarak ne kadarını yapabilirim demek.

İnsan ilişkilerinde fedakârlık anlayışı kimi zamanlarda insanları kendinden vazgeçme davranışına sürüklemektedir. Fedakarlık çift taraflı bir olgudur. Tüm insan ilişkilerinde olduğu gibi, ödün verme, fedakarlık yapma davranışlarında da bunun karşılıklı olması gerekmektedir. Hem kendinizi hem karşı tarafı mutlu etme isteği “sevgiden” olarak nitelendirilse bile maalesef ki bir zaman sonra neden hep ben? Sorusunu sorduracak bu da ilişkide tükenmeye ve çeşitli çatışmalara sebep olacaktır. Bu durumun meydana gelmemesi için sınır koymak olarak tanımladığımız kendi alanımızın farkına varmalı ve en yakınımız olsa dahi bu sınırın aşılmasına engel olmak gerekir.

Peki, bu sınırları korumak için ne yapmamız gerekir? Öncelikle her insan birbirinden farklıdır. Bu, sınırların, özel alanın da oldukça öznel olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı kendi özel alanınız ile bir başkasını kıyaslayamayacağınız gibi karşınızdaki insandan sizin sınırlarınızı söylemeden bilmesini de istemeniz oldukça olanaksız görünmektedir. “Ben ilişkimizde bunun olmasını istemiyorum, burası benim alanım geçmeni istemiyorum, bu konu benim ince çizgim konuşmak istemiyorum” gibi cümleler karşı tarafı üzmektense sağlam bir ilişki için nelere dikkat edileceğinin farkına varılmasını sağlamaktadır. Etkili iletişimin en önemli unsuru tabi ki konuşmaktır. Bunun olmaması halinde bir “Anlaşma” eyleminden bahsetmemiz pekte mümkün olmamaktadır.

“Sınırlar” insan olmanın gerekliliklerindendir. Çocuğunuzla, annenizle, eşinizle hepsine bir sınır dahilinde konuşmanız oldukça olağan bir durumdur. Çocuğunuzun bir şeyi yapmasını istemiyorsanız fakat ağlamasın diye yapmasına izin veriyorsanız maalesef sınırlarınız oldukça aşılmaya müsaittir. Bu yemek yeme konusuyla başlar ama orada kalmaz. Bundan dolayı en başından tutarlı bir tutum sergilemek gerekmektedir.

Hayatınızı yaşanılabilir kılmak amacıyla kendinizi tanımalı, sınırlarınızı fark etmeli ve etkileşimde bulunduğunuz kişileri bu anlamda bilgilendirmelisiniz. Yarın bir gün bu konuda konuşmandan hoşlanıyorum dediğiniz bir kişi “ben bunu hep yapıyorum hiç rahatsız olduğunu söylememiştin” diyebilir. Unutmayın ki, sınırlar sizin kendinize saygınızı ve öz şefkatinizi etkilemektedir.

Alanınız ihlal ediliyor olabilir, o yüzden sınır koymayı unutmayın!

Aslınur Şahin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.