Anonim diplomatik kaynaklara göre, Almanya önümüzdeki hafta Lübnanlı yetkililere Beyrut Limanı’nın yeniden inşası için multi milyar dolarlık bir teklif sunacak. Proje, tahrip olan alanı temizlemeyi ve tesisleri yeniden inşa etmeyi içeriyor.
Anonim diplomatik kaynaklara göre, Almanya önümüzdeki hafta Lübnanlı yetkililere Beyrut Limanı’nın yeniden inşası için multi milyar dolarlık bir teklif sunacak. Proje, tahrip olan alanı temizlemeyi ve tesisleri yeniden inşa etmeyi içeriyor.
Anonim diplomatik kaynaklara göre, Almanya önümüzdeki hafta Lübnanlı yetkililere Beyrut Limanı’nın yeniden inşası için multi milyar dolarlık bir teklif sunacak. İddiaya göre hareket, ülkedeki siyasileri mali çöküşü önleyebilecek bir hükümet kurmaya ikna etme çabalarından biri. Geçtiğimiz Ağustos ayında limanda meydana gelen kimyasal bir patlama 200 kişiyi öldürdü, binlerce kişiyi yaraladı ve Lübnan’ın başkentindeki tüm mahalleleri yok etti. Olay, ülkeyi 1975-1990 iç savaşından bu yana en kötüsü olan devam eden siyasi ve ekonomik krizinin daha da derinlerine soktu. Planları bilen iki diplomatik kaynağa göre, Almanya ve Fransa yeniden inşa çabalarına liderlik etmek için yarışıyor. Berlin, 7 Nisan’da Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) ortak fon sağlamayı kabul ettiği bir öneriyi ana hatlarıyla açıklayacak. Bu, alanı temizlemeyi ve tesisleri yeniden inşa etmeyi içerecek.
Kaynaklardan biri, AYB finansmanının 2 ila 3 milyar avro arasında olduğunu tahmin ediyor. Limanın kendisine ek olarak, Almanya’nın önerisi, ayrı bir proje olarak çevredeki alanda 100 hektardan fazla alanı yeniden geliştirmeyi hedefliyor. Kaynaklar, proje maliyetini 5 milyar ila 15 milyar dolar arasında bir yere koydu ve 50.000 kadar iş yaratabileceğini belirtti. Ancak ne Alman dışişleri bakanlığı ne de planı bir araya getirdiği söylenen danışmanlık firması Roland Berger, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. İki diplomatik kaynak, Lübnan’ın siyasi elitinin önce kamu maliyesini düzeltmek ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak için yeni bir hükümetin oluşumu üzerinde anlaşması gerektiğini açıkladı. Bu, Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere bağışçıların milyarlarca dolarlık yardımın kilidini açmadan önce ısrar ettikleri bir durum. Kaynaklardan biri, bu planın ipler olmadan gelmeyeceğini söyledi.
Almanya ve Fransa, öncelikle reformları uygulamaya kararlı bir hükümetin kurulduğunu görmek istiyor. Liman felaketinden sekiz ay sonra, ailesini, evlerini ve işyerlerini kaybeden birçok Lübnanlı, hala patlamanın nedenlerine yönelik bir soruşturmanın sonuçlarını bekliyor. Lübnan, mallar için kavga eden alışverişçiler, yolları kapatan protestocular ve işyerlerinin kapatılmasıyla çöküşün eşiğinde. Yabancı bağışçılar, yeni hükümetin bir merkez bankası denetimi ve savurgan elektrik sektörünün elden geçirilmesi de dahil olmak üzere ekonomik reformları uygulamak için kesin bir yetkiye sahip olması gerektiğini söylediler. Ancak Başbakan adayı Saad al-Hariri ve Cumhurbaşkanı Mişel Aoun, bakanlık kadrosu üzerinde anlaşma sağlayamadılar. Patlamadan sonra çıkan kabin açık kaldı ve halen bekçi kapasitesinde. IMF, Lübnanlı yetkililerle hiçbir program görüşmesi olmadığını, yalnızca Maliye Bakanlığı ve bazı devlete ait kuruluşlarla teknik yardım yapıldığını ifade etti.