islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Almanya da Çin’e Karşı ABD’nin Yanında

Almanya da Çin’e Karşı ABD’nin Yanında

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 15 Aralık 2021’de Berlin’deki Reichstag binasında ilk hükümet açıklamasını yaptı.
Almanya’nın yeni Başbakanı Olaf Scholz’un Parlamento’ya verdiği ilk resmi brifingde yeni Alman hükûmetinin Çin’e karşı tavrının Merkel hükûmetinden farklı olacağını gösterdi. Ancak bazı gözlemciler Scholz’un de pragmatik davranarak Çin’dentavizler koparmak için bu politikayı gütmüş olabileceğni öne sürüyorlar. Ancak Alman devletinin ABD’nin fiili sömürgesi olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda bahsi geçen gözlemcilerin tahminlerinde yanılma oranlarının hayli yüksek olduğu dikkate alınması gerekiyor.

Alman  medya organları da, Scholz’un Parlamento’ya verdiği brifingin, Çin konusunda Merkel modelinden ayrılmaya ve daha sert bir Çin politikasına işaret ettiğini bildirdi.

Scholz, Çarşamba günü, Scholz’un Sosyal Demokratlarını (SPD) Yeşiller ve liberal iş yanlısı Hür Demokrat Parti ile birleştiren üç partili bir koalisyon hükümetinin geçen hafta yemin etmesinin ardından Federal Meclis’e açılış konuşmasını yaptı. Konuşma, yeni hükümetin COVID-19 pandemisinden iklim değişikliğine ve dış politikalara kadar değişen konularla politika gündemini özetledi.

Çin’e atıfta bulunan Scholz, yeni hükümetin “Çin’deki insan hakları ihlallerine gözlerini kapamayacağını” ve aynı zamanda Çin’in önemli bir ekonomik ortak olduğunu söyledi.  Scholz, “Çin politikamızı gerçek anlamda bulduğumuz Çin ile uyumlu hale getirmeliyiz” dedi ve pragmatik bir yaklaşım çağrısında bulundu.

Konuşması boyunca sürekli Çin’den sözeden Başbakan Scholz’un Selefi şansölye Angela Merkel’in yaklaşımından uzaklaşan daha sert bir Çin politikasının sinyalini vermiş oldu.

Ancak Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) Avrupa Çalışmaları Enstitüsü direktörü Feng Zhongping, Almanya’nın Çin politikasını değiştirip değiştirmeyeceğini ve değiştirecekse ne ölçüde değiştireceğini gözlemlemek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çinli gazeteji li Feng ise olaya daha farklı açıdan bakarak şöyle değerlendiriyor:

“Önceki Merkel hükümetinin aksine, mevcut üç partili hükümetin başa çıkması gereken daha fazla iç ayrılık var. FeÇarşamba günü yaptığı konuşma, Scholz’un SPD’sinin Merkel’in Çin ile olan pragmatik politikasını sürdürmeyi tercih edeceği, ancak Yeşillerin Almanya’dan insan haklarına vurgu yapan daha radikal sesleri savunduğu için durumu yansıtıyor.”

Bilindiği gibi ABD ve Batı dünyası, Çin’i daha fazla sömürmek için Faşist Çin rejiminin baskı politikalarını bir şantaj aracı olarak kullanıyor.

CASS Avrupa Çalışmaları Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan He Zhigao ise Çin medyasına verdiği demeçte, görevde olmaya alışmakta olan yeni Alman hükûmetinin dış politikalarını ayarlamak için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İnsan hakları konularındaki mevcut stres, yeni Alman hükümetinin önceki işbirlikleri sırasında Çin ve Almanya arasındaki görüş ayrılıkları olduğu için pragmatik yaklaşımını bir kenara atacağı anlamına gelmiyor. Anahtar, daha fazla işbirliği ararken farklılıklarla nasıl başa çıkılacağıdır – bu aynı zamanda Alman hükümeti için bir meydan okuma ve liderlerin siyasi bilgeliği için bir test olacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.