Gündem

ALMANYA’DAN VATANDAŞLIK ALIMINDA İSRAİLİ TANIMA ŞARTI

Almanya, etnik çeşitlilikle karakterize edilen bir ülkedir. Avrupa’da en fazla Arap ve Müslüman topluluklarına ev sahipliği yapan ülkelerinden birisidir. Almanya’daki toplam nüfusun yüzde 6,6’sını oluşturan beş buçuk milyon Müslüman vardır. Bu Müslümanların yaklaşık 2,5 milyonu Türk kökenlidir. Fakat Gazze’de yaşanan savaş, Almanya’daki Müslüman ve Araplar için benzeri görülmemiş zorlukların yaşanmasına sebep oldu. Nitekim Filistinlilerle dayanışma içinde bulunma meselesi ülkede kamuoyu gündeminde tutulmaktadır.

Saksonya eyaleti, ülkedeki Arap ve Müslüman çevrelerde tartışmalara yol açan en son yasalardan biri olarak, Alman vatandaşlığı elde etmek için yeni bir koşulun dahil edildiğini duyurdu. Almanya, geçen hafta vatandaşlık başvurusunda bulunanlara İsrail’in var olma hakkına desteklerini beyan etme zorunluluğu getirdi.

Alman hükümeti yapmış olduğu kısıtlamaları, toplumsal huzursuzluğu durdurmak ve Yahudi karşıtlığıyla mücadele için getirdiğini söylüyor.

Alman yetkililerin bu çabası sadece siyasi bir amaç değil. Aynı zamanda Almanya’nın şu andaki varlığının önemli bir parçası olarak görülür. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Hamas’a karşı kınamada bulunmayı tercih etti. Diğer taraftan da “Şu anda Almanya için tek bir yer var. İsrail’in yanındadır” şeklindeki görüşünü dile getirdi.

Öte yandan Berlin’de yaşayan Filistinli avukat Sarah İsrailli ve Yahudi örgüt ve kurumlarının faaliyetlerini anlatıyor. Bu örgütler öğrencileri Yahudilerin tarihi hakkında bilgilendirmek ve Yahudilerin ne olduğuna dair farkındalığı yaymak amacıyla da şehirdeki okullara ziyaretler gerçekleştirdiğini söylüyor. Söz konusu çalışmalarla birlikte Yahudiler hakkında yapılan bilgilendirmelere karşın, Filistin’ dair tarihi bilgilerden ve yüzbinlerce Filistinlinin yerinden edilmesinin nedenlerinden ise hiç bahsetmediler. Nitekim “Berlin’deki yetkililerin kefiye veya Filistin bayrağı takılmasının yasaklanması şeklindeki aldığı kararlar da, aileler ve öğrenciler arasında korku ve endişe ortamının ortaya çıkmasına neden oluyor. Çünkü bu durum, okullara mutlak yetki veren tehditkar bir üslup veriyor. Polise şikayet etme noktasına gelen bu tutuma karşın, eğitimin sağlıklı ilerlemesi için aileler harekete geçiyor. Aileler bu durum hakkında düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

Ayrıca konu hakkında görüş belirten kimselere göre; “Filistinliler, anti-Semitizmle suçlanmadan televizyona çıkmak veya röportaj vermek konusunda zorlanıyor. Bu zorluk, herhangi bir siyasi açıklama yapmamalarına rağmen etkinliklere katılım davetlerinin geri çekilmesiyle karşı karşıya kalan Filistinli aydınlar, akademisyenler ve sanatçılar için de geçerli.

Haber Çevirisi: Songül Baylu

https://www.bbc.com/arabic/articles/cd1p7www8jno

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

6 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

7 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

11 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

12 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

13 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

13 saat ago