islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Alpaslan Yola Çıktı!

Alpaslan Yola Çıktı!
6 Mayıs 2022 09:37
A+
A-

7 Mart’ta Güney Kore’den yola çıkan ve şu an Batı Afrika açıklarında seyrine devam eden 4’üncü sondaj gemisi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Türkiye’de olacak.

Türkiye’nin Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin ardından hidrokarbon arama çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye bir yandan da gemi filosunu genişletiyor. Fatih, Yavuz ve Kanuni’nin ardından Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisi filoya katılıyor. Edinilen bilgilere göre, 7 Mart’ta Güney Kore’den yola çıkan ve şu an Batı Afrika açıklarında seyrine devam eden 4’üncü sondaj gemisi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Türkiye’de olacak.

Belirlenen rotada bir değişiklik ya da aksaklık olmazsa gemi, 19 Mayıs sabahı saat 10.00 sularında Mersin’deki Taşucu Limanı’na yanaşacak.

DÜNYADAKİ 5 GEMİDEN BİRİ
Dünyada bu sınıfta toplam beş gemi bulunurken, son hamlesiyle Türkiye de bu gemilerden birine sahip oluyor. Uzunluğu 238, genişliği 42, kule yüksekliği 104 metre, ağırlığı da 68 bin groston olan yeni sondaj gemisi, özellikleriyle de dikkat çekiyor. Sondaj için 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilecek olan gemi, 3 bin 600 metre derinliğe kadar da operasyon yapabilecek. 200 kişilik de mürettebat kapasitesi bulunan gemi, sondaj operasyonunu gerçekleştirecek ekibi taşıyacak. Diğer yandan, 7’nci nesil üstün teknolojiyle donatılan gemide aktif konumlandırma sistemi bulunuyor. Çift kulesi ve 2 adet güvenli 7 ram BOP sistemi olan geminin her iki kulesinde de dalga sönümleme amaçlı (CMC) sistemi yer alıyor.

ÇOK ÖNEMLİ ÖZELLİKLERE SAHİP 
Ayrıca gemide, Basınç Kontrollü Sondaj (MPD) sistemi kullanılıyor. İleri teknolojiyle donatılan geminin isminin ne olacağı da merak konusu. Fatih, Yavuz ve Kanuni’nin ardından filoya katılacak 4’üncü sondaj gemisinin adı henüz netleşmezken, bazı seçenekler değerlendiriliyor. 4’üncü sondaj gemisinin adının “Alparslan” olabileceği üzerinde duruluyor.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.