islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4795
EURO
36,4287
ALTIN
2.955,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Amerikan Gençliği Neden Filistin Davasını Savunuyor

Amerikan Gençliği Neden Filistin Davasını Savunuyor
2 Haziran 2022 10:00
A+
A-

Washington- Amerikan halkı on yıllardır İsrail’e desteğini sürdürüyor, ancak bu destek son yıllarda azalmaya başladı ve genç Amerikalılar, özellikle üniversite öğrencileri arasında Filistin davasına destek arttı.

“İsrail’in var olma hakkı”, “teröristleri dövmek” ve “anti-Semitizm” sloganları artık Amerikan manzarasına hakim değil, onları Amerikan gençleri arasında “apartheid”, “toprak hırsızlığı” ve “etnik temizlik” sloganlarıyla değiştiriyor.

Haftalar önce yazar Thomas Friedman, İsrail liderliğini iki devletli çözümü reddeden sağcı politikaları benimsemeye devam etmenin sonuçları konusunda uyardı. Friedman, İsrail’in ABD’li üniversite öğrencileri arasında kamuoyunu kaybetmeye başladığını vurgulayarak, çoğu ABD üniversitesindeki öğrenci birliklerinin İsrailli yetkilileri kendi duvarları içinde konuşmaları için ağırlamaya karşı direnişine işaret etti.

“Pew Araştırma Merkezi” tarafından 6-13 Mart tarihleri arasında 10 bin 400 Amerikalı üzerinde yapılan son bir ankete göre, Amerikan vatandaşları İsrail-Filistin çatışmasının her iki tarafını da 3 yıl öncesine göre daha olumlu görüyorlar.

Genel olarak, Amerikalıların İsraillilere karşı Filistinlilere göre önemli ölçüde daha olumlu duyguları var, ancak bu son yıllarda değişti ve genç Amerikalılar arasında (18-29 yaş arası) Filistinlilere karşı tutum önemli ölçüde gelişti. Amerikalılar’ın %61’i Filistinlilere olumlu bakarken, %56’sı İsraillilere olumlu bakıyor. Aynı zamanda, genç Amerikalıların %35’i Filistin liderliğine olumlu bakarken, %34’ü İsrail hükümetine olumlu bakıyor.

Önemli Değişiklikler

1967 Savaşı’ndan sonra ABD’nin Doğu Kudüs Konsolosluğu’nda görev yapan eski Ortadoğu Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi David Mack, El Cezire’ye verdiği röportajda, Arap-İsrail ihtilafının geleceği konusunda ABD arenasında önemli değişiklikler yaşandığını söyledi.

Mack, bu anketin sonucunun Arap Amerikan Enstitüsü’nün (AAI) veya “Zogby” şirketinin anketlerinin ve Maryland Üniversitesi’ndeki Profesör Shibli Telhami’nin anketlerinin gösterdiklerinden farklı olmadığını, ancak  -Arap oldukları gerçeğinden dolayı – birçoğunun yaptığını da sözlerine ekledi.

Anket ayrıca, Amerikan kamuoyunun Ortadoğu ihtilafının her iki tarafı hakkındaki görüşünün siyasi parti ilişkilerine bağlı olarak büyük ölçüde değiştiğini ortaya koydu. Cumhuriyetçiler arasında, ankete katılanların yüzde 78’i, Filistinlilere benzer bir görüşe sahip olanların sadece yüzde 37’sine kıyasla İsrailliler hakkında “çok olumlu ya da biraz olumlu” görüşlere sahip olduklarını söyledi.

Demokratlar ve Demokrat eğilimli bağımsızlar, aksine, İsrailliler ve Filistinliler hakkında eşit derecede olumlu görüşlere sahipler; Demokratların %64’ü, İsrailliler için %60’a kıyasla Filistinliler hakkında “çok ya da biraz olumlu” bir görüşe sahipler.

Büyükelçi Mack, özellikle eski Başkan Donald Trump’ın yönetimi sırasında gösterildiği gibi Kongre’de İsrailli sertlere yönelik geniş desteğin devam etmesinin ABD politikasında en güçlü ve baskın olmaya devam ettiğini söyledi.

Mack, daha az eğitimli Amerikalılar arasındaki desteğin – özellikle de sağcı Cumhuriyetçi siyasi adaylarla ittifak kuran sağcı evanjelik Hıristiyan kiliselerinden gelenlerin – İsrail’e gittiğini söyledi. Yaşlı Amerikalıların İsrail’e karşı daha olumlu bir bakış açısına sahip olmaları şaşırtıcı değildir, çünkü İsrail’in 1967 öncesi komşularından düşmanlıkla karşı karşıya kaldığı eski imajı, özellikle İsrail’in dış politikasının ve askeri gücünün komşularına kıyasla evrimini takip etmeyi bırakanlar arasında, akıllarında sağlam bir şekilde kalmaktadır.

Filistin’in Bölünmesi

Büyükelçi Mack, Filistin tarafını her düzeyde zayıflatan Filistin meclisi içinde devam eden bölünmeyi eleştirerek, “Filistinlilerin siyasi liderliklerini birleştirip yenilemeleri gerektiğini, bu da onların yeni ve hızlandırılmış uluslararası eğilim ve değişimlerle etkileşime girmelerini ve İsrail tarafıyla ciddi müzakerelere hazırlanmalarını sağlayacak” dedi.

Mack ‘e göre Filistinliler ilerici Amerikan Yahudi gruplarıyla ya da iki devletli bir çözüme dayalı yenilenmiş bir barış sürecini destekleyen ılımlı Amerikan Hristiyan kiliselerinin temsilcileriyle ittifak kuramadılar.

BDS hareketine geniş destek verilmemesini, aktivistlerin işgal altındaki topraklardaki İsrailli yerleşimcilere ve bu yerleşimlerin genişlemesini destekleyen İsrail hükümetine benzer şekilde 1967 öncesi İsrail’e yaptırım uygulama arzusundan kaynaklanan bir yanlış anlaşılmaya bağladı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.