islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Arakanlıların insan dolu kayıp teknesi nihayet bulundu

Arakanlıların insan dolu kayıp teknesi nihayet bulundu

Mirat Haber Ajansı

Hintli yetkililer yaptığı açıklamada, Hindistan sahil güvenliğinin Andaman Denizi’nde sürüklenen Müslüman Rohingyalı mültecilerle dolu bir teknede 81 kişinin hayatta kaldığını ve sekiz ölü bulduğunu aynı zamanda güvenli bir şekilde Bangladeş’e dönebilmesi için gemiyi tamir ettiğini açıkladı. Hindistan hükümeti, Malezya’ya ulaşma umuduyla yaklaşık iki hafta önce güney Bangladeş’ten ayrılan geminin, uluslararası sularda sürüklendiği tespit edilen geminin, güvenli bir şekilde geri gönderilmesi için Bangladeş ile görüşmeler yapıyordu. Hintli yetkililere göre hayatta kalanların çoğu hasta ve aşırı dehidrasyondan muzdaripti, Cox’s Bazar’dan ayrıldıktan dört gün sonra teknenin motoru arızalandıktan sonra yiyecek ve su bitmişti. Hayatta kalanlara yiyecek ve ilaç sağlandı, kadınlara ve çocuklara yeni giysiler verildi.

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı, 11 Şubat’ta Bangladeş’teki Myanmar’dan kaçan yüz binlerce Rohingyalı için mülteci kamplarının kurulduğu Cox’s Bazar’dan yola çıkan kayıp tekne yüzünden bu haftanın başlarında alarma geçmişti. Teknenin Bangladeş’ten yaklaşık 1.700 km ve Hindistan’dan 147 km uzakta izlendiği ve üzerinde 23’ü çocuk mültecilerin 89 mültecinin bulunduğu tekneye yardım etmek için iki Hint sahil güvenlik gemisi gönderilmişti. Hindistan, mülteci haklarını ve onları korumak için devlet sorumluluklarını açıklayan 1951 Mülteci Sözleşmesi’nin tarafı değil. Myanmarlı Rohingyalılar da dahil olmak üzere şu anda barındırdığı 200.000’den fazla mülteciyi koruyacak bir iç hukuka sahip değil.

2017’de Myanmar’da güvenlik güçlerinin yaptığı ölümcül baskının ardından yüz binlerce Rohingyalı Bangladeş’e kaçmıştı. Bangladeş dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, Bangladeş, BMDHS (Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi) kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerine saygılıdır, açıklamasında bulundu. Bakanlık, bölgedeki diğer kıyı ülkelerinin denizde sürüklenen Rohingyalar’a erişimini defalarca reddettiklerinde, mültecileri kurtaranın Bangladeş olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.