Çin Hastalık Denetim Merkezleri Genel Müdürü Gao Fu, dün Güneybatı kenti Çengdu’daki Çinlilere yönelik bir konferansta, Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısının etkisiz olduğunu “yerli aşımız pek etkin değil” sözleriyle itiraf etti. Demeç özellikle Çin resmi haber ajansı Xinhua tarafından yayınlanması açısından önemli.
Çin Hastalık Denetim Merkezleri Genel Müdürü Gao Fu dün Güneybatı kenti Çengdu’da yerel bir konferansta, Türkiye’de de kullanılan Sinovac aşısının etkisizliğini itiraf etti. Demeç resmi haber ajansı tarafından yayınlandı.
Mirat Haber Ajansı
Çin Hastalık Denetim Merkezleri Genel Müdürü Gao Fu, dün Güneybatı kenti Çengdu’daki Çinlilere yönelik bir konferansta, Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısının etkisiz olduğunu “yerli aşımız pek etkin değil” sözleriyle itiraf etti. Demeç özellikle Çin resmi haber ajansı Xinhua tarafından yayınlanması açısından önemli. Dünyada CDC kısaltmasıyla bilinen Çin Hastalık Denetim Merkezleri (İng. China Centers for Disease Control, Çin. 中国疾病预防控制中心) ülkedeki en önemli pandemi mücadele merkezi.
Sinovac, Brezilya’da yürütülen incelemede %50.4 oranında etkili bulundu. Yani iki doz da yapılırsa yazı-tura atmakla aynı ihtimalde yararlı. Oysa Almanyalı Türk bilim adamı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği Biontech-Pfizer aşısı, farklı yerlerde yapılan araştırmalarda %95-97 oranlarında etkili bulundu.
Her iki aşının da diğerlerinin de gerçek yan etkileri ve bağışıklık süreleri ileride belli olacak. Aşılarda giderek artan oranda yan etkiler çıkıyor. Astra-Zeneca’nın kan pıhtılaşması sonucu kalp krizi ve inme yan etkisi saptandı. Sinovac’ta da yan etkilerle ilgili şikayetler artıyor. Gao Fu Aralık 2020’de yan etkilerin uzun süre aşının kullanımı olmadan tam olarak bilinemeyeceğini, garanti verilemeyeceğini ifade etmişti.
Ancak Çinli üst düzey bir yetkilinin itirafı, özellikle Çin Sinovac aşısına kendini teslim eden Türkiye için olumsuz. Aşı, ancak yüksek etki oranında ve toplumun her kesimi tarafından aynı zamanlarda yapılınca pandemiye yarar sağlamakta. Bunu da dünyada sadece İsrail’de oldu. Aksi halde gerek yan etkileri, gerekse insanlarda rahatlaması sonucu, Türkiye’deki gibi yarardan çok zarar getiriyor.
Genel Müdür Gao, Sinovac gibi geleneksel teknolojiden ziyade Biontech ve Moderna gibi yabancı mRNA (haberci RNA) aşılarını övdü ve bu teknolojiye yöneldiklerinin sinyalini verdi. Çin’de yabancı aşılar yasak.
Bugün Türkiye yeni açıklama yaptı
Bu arada bugün aşının etkinlik oranı, Türk yetkililer Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova tarafından Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen basın toplantısında yüzde 83,5 olarak ilan edildi.