Avrupa Birliği’nin üst mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (AAD), kadınların çalışırken başörtüsü takıp takmamasına dair verdiği ilk kararda, işverenlerin gözle görülebilir dinî semboller giyilmesini yasaklayabileceği kararını verdi.
Reuters’ın haberine göre, Lüksemburg merkezli AAD, Fransa ve Belçika’da iki kadının başörtülerini çıkarmayı reddetmelerinin ardından işten çıkarılmaları üzerine açtıkları dava sonucu ortak karar verdi. Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, “Herhangi bir siyasî, felsefî veya dinî sembolün giyilmesini yasaklayan bir iç kural, direkt olarak ayrımcılık anlamına gelmez”denildi. Her iki davada da Belçika ve Fransa’daki temyiz mahkemeleri, AAD’nin AB içtihatları doğrultusunda konuyla ilgili mütalaa vermesini istemişti.
Mahkemenin kararında yer alan bilgilere göre, Belçika’da özel bir şirkette resepsiyon görevlisi olarak çalışan Samira Achbita, işe girdikten üç yıl sonra başörtüsü takmaya karar verince, şirketin “tüm siyasî, felsefî ve dinî sembolleri yasaklaması” sebebiyle işten çıkarılmış, ardından Belçika makamlarına dava açmıştı. Asma Bougnaouiise Fransa’da stajyer olarak girdiği bir şirkette daha sonra işe alınmış, bir müşterinin şikâyeti üzerine “tarafsızlık ilkesince” başörtüsünü çıkarması istenmişti. Bougnaouide başörtüsünü çıkarmayı reddettiği için, işten çıkarılmış ve bunun üzerine dava açmıştı.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi