islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Avrupa’da Çiftçi Protestoları Ne Anlama Geliyor?

Avrupa’da Çiftçi Protestoları Ne Anlama Geliyor?
15 Şubat 2024 11:56
A+
A-

Avrupa’da Çiftçi Protestoları: Tarım Sektöründeki Sorunlar ve Beklentiler.

Avrupa’da çiftçi protestoları, enerji ve maliyet artışları, ucuz ithalatın neden olduğu rekabet, çevreci kurallar ve tarım politikalarındaki değişikliklere karşı bir dizi eylemi beraberinde getiriyor. Almanya’nın bütçe açığını kapatma amacıyla sübvansiyonların azaltılması ve vergi indirimlerinin kesilmesi planları, çiftçilerin krizle karşı karşıya olmalarına neden oldu. Bu durum, diğer Avrupa ülkelerinde de benzer protestoları tetikledi. Çiftçiler, ayrıca Ukrayna’dan yapılan ithalatın etkisi, Güney Amerika ile yapılan ticaret anlaşmaları ve AB’nin tarım politikalarındaki yeni kurallar gibi konularda endişeli. Protestolar, çiftçilerin rekabet gücünü zayıflatan faktörlere dikkat çekiyor. AB Komisyonu ve üye ülkelerin liderleri, çiftçilere destek olacaklarını açıkladılar. Ancak çiftçiler, somut çözümler talep ediyor.

Çiftçilerin Gösterdiği Protestolar Kıtada Yankı Buluyor.

Avrupa’nın dört bir yanında traktörleriyle yollara çıkan çiftçiler, enerji ve maliyetlerdeki artışları protesto ediyor. Berlin’den Paris’e, Brüksel’den Bükreş’e kadar birçok başkentte eylemler düzenlendi. Ucuz ithalatın neden olduğu rekabet, artan enerji ve gübre maliyetleri ile çevreci kurallara karşı yapıldığına dair iddiaları beraberinde getiriyor.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Protestoların Arka Planı.

Protestoların ortak noktası enerji ve maliyet artışları, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın etkisiyle daha belirgin hale geliyor. Ancak, isyanın altında yatan nedenler sadece çevresel düzenlemelerle sınırlı değil. İklim krizi, Güney Amerika Ticaret Anlaşması gibi anlaşmaların da etkisiyle çiftçilerin endişeleri artıyor.

Almanya’da Başlayan Kriz: Sübvansiyon Kesintileri ve Vergi İndirimleri.

Almanya’da 17 milyar avroluk bütçe açığını kapatma planları, tarımsal sübvansiyonların kesilmesi ve vergi indirimleri içeriyordu. Bu planlar çiftçi protestolarını tetikledi ve ardından AB genelindeki diğer ülkelerde de benzer eylemler başladı.

İthalat ve Ticaret Anlaşmaları: Çiftçilerin Güvenliği Tehlikede.

Rusya’nın işgali sonrasında Ukrayna’dan yapılan yoğun ithalat, yerel çiftçileri olumsuz etkiliyor. AB ile Güney Amerika arasındaki ticaret anlaşması müzakerelerinin yeniden başlaması, çiftçilerin rekabet gücünü zayıflatıyor. Bunun yanı sıra endişeleri de artırıyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula vonder Leyen, çiftçilere destek olacaklarını ve yapısal zorlukları ele alacaklarını belirtti. Ancak çiftçiler, sadece destek sözleriyle yetinmeyerek daha somut çözümler talep ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise gıda devleri ile süpermarketler arasında adil fiyatlar sağlamak için köklü bir tarım reformu çağrısı yaptı.

HABER YORUM

Avrupa’da çiftçi protestoları,  gündemde ki yerini korumaya devam ediyor. Almanya, Hollanda, Fransa başta olmak üzere çiftçiler büyük protestolara imza atıyorlar. Enerji ve maliyetlerdeki artışlar, gübre maliyetleri ile çevreci kurallara bağlı olarak gerçekleştirilen protestolara, her geçen gün yenisi ekleniyor.

Mirat Haber olarak bizler, enerji kaynaklarının çoğunluğunun İslam coğrafyasında olduğunu, Batı’da  ise yeterli enerji kaynağı bulunmadığı halde refah seviyesinin nasıl yüksek olduğu konusunu defalarca sorguladık ve cevabını da verdik. Aslında bu sorunun cevabı, basit… Batı, İslam Coğrafyasında bulunan enerji kaynaklarını sömürerek bu günlere geldi ama artık yollar tıkanmış durumda…

Bugün Gazze’de olanlarının arkasında da çiftçi protestolarının temelinde de bu gerçek yatıyor. Kapitalist sistemin halk üzerinde ki ekonomik açıdan baskıcı uygulamalarını da buna katarsak, Batı’nın batık gerçeğini görebiliyor ve anlayabiliyoruz. Şu anda ABD başta olmak üzere Batı dünyası, İslam coğrafyasında bulunan enerji kaynaklarını ele geçirme peşine düşmüş durumda. Aynı 130 yıl önce olduğu gibi…

İsrail denilen katil örgütün Gazze’de ki katliamına göz yuman ve destek veren Batı’nın amacı, Gazze’de bulunan Doğalgaz rezervlerini sömürmekten başkaca da hedefi yoktur.

Batı, bu konularda vahşi olduğu kadar da yahşidir.

YOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.