Avrupa’da Doğal Gaz Fiyatlarında Rekor Yükseliş

Avrupa’da doğal gaz krizi hat safhaya yükselmiş durumda. Bir yılda yüzde 800 artan fiyatlar salı günü yeni bir zirve daha yaşadı. Fransa, elektrik için petrolle çalışan santralleri getirdi.

Rusya’nın Almanya ile yaşadığı krizle Yamal boru hattından gaz miktarını yarıya düşürmesiyle enerji krizi derinleşiyor.

Avrupa’da enerji piyasası salı günü fiyatlarda yaşanan yüzde 25’lik artışla adeta felç oldu. Ekim ayında, enerji fiyatlarındaki yükselişin kontrol altında olduğuna ilişkin Avrupa başkentlerinden gelen açıklamalar, yerini paniğe bıraktı.

Önceki gün tarihte ilk kez bin metreküp doğal gazın fiyatı 2 bin 100 doları aşarak 2 bin 145 dolara çıktı. Avrupa’da havaların soğuması ve enerji tüketiminin artmasıyla doğal gaz talebindeki yükseliş, fiyatları rekor seviyeye çekti. Avrupa’nın önde gelen enerji ihracatçısı ülkelerinden Fransa, elektrik üretimi için petrolle çalışan santralleri devreye soktu.

Avrupa’da doğal gaz fiyatları sene başından bu yana yüzde 800’den fazla yükseliş kaydetti. Enerji fiyatlarındaki yükselişin, tedarik zincirinde çöküşle sonuçlanmasından endişe duyuluyor.

Doğal gaz Miktarı Yarıya İndi

Rusya’nın pazar günü Almanya ile yaşadığı diplomatik krizi takiben Yamal üzerinden Almanya’nın Mallnow kompresörüne aktardığı doğal gaz miktarı pazar gününden beri yarıya indi. Yamal’daniletilen gaz 35 milyon metreküpten 17 milyon metreküpe düştü. Hollanda 1 ay vadeli TZT doğal gazın fiyatı salı günü megavat/saat başına 151,6 euroya tırmandıktan sonra çarşamba günü 180 euro ile rekor tazeledi.

Frasnsa Çaresiz Durumda

Bloomberg’in haberine göre, Avrupa’nın enerji ihracatçısı ülkelerinden Fransa, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde devre dışı bıraktığı nükleer santrallerin oluşturduğu elektrik üretim açığını kapatmak için salı günü petrolle çalışan altı elektrik santralini yeniden devreye almak zorunda kaldı. Fransız hükümeti, gelişmeler sonucu faaliyeti durdurulan bazı nükleer santrallerin yeniden devreye alınmasını talep etti.

Reaktörler Kapanma Eşiğinde

Fransa, ocak ayının başına kadar ülkenin elektirk üretiminin yüzde 80’ini karşılayan nükleer santrallerin yüzde 30’unu devre dışı bırakacağını açıklamıştı. Almanya da mevcut nükleer reaktörlerinin yüzde 50’sini yıl sonuna kadar kapatma taahhüdünde bulunmuştu. Eğer bu taahütler gerçekleşirse Avrupa çapında daha fazla doğal gaz talebi oluşacağı ve fiyatların tırmanmaya devam edeceği belirtildi.

Têdarik Zinciri Çökmek Üzere

Enerji maliyetlerindeki artışın, Avrupa’da tedarik zincirini çökertmesinden ve gıda fiyatlarını tarihi seviyelere yükselterek enflasyonu körüklemesinden de endişe ediliyor. Kıta genelinde birçok elektrik tedarikçisi firmanın ve fabrikanın, enerji maliyetlerini karşılayamadıkları gerekçesiyle kapanma tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Birçok gübre fabrikasının da faaliyetlerini durdurduğu kaydedildi.

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

5 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

6 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

10 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

10 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

11 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

12 saat ago