RIA Novosti’nin haberine göre, muhalefetteki Belçika Halk Partisi eski başkanı Avrupalı politikacı Michel Modrikamen, NATO’nun İsveç’ten daha stratejik bir konuma sahip olan Türkiye’yi kendi bünyesinde görmesine daha çok önem vermesi gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Stockholm’de düzenlenen protestolar ve Danimarka’nın aşırı sağcı Stram Kurs parti lideri Rasmus Paludan’ın miting yapmak için İsveç makamlarından izin aldıktan sonra Kuran’ı yakmasıyla İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler kötüleşti. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23 Ocak’ta İsveç’in NATO’ya katılma hedefinde Türkiye’nin desteğini beklememesi gerektiğini söyledi.
Modrikamen, RIA Novosti’ye verdiği demeçte, “İsveç’e gelince, bu ülke NATO ile o kadar yakın ve uzun süredir iş birliği yapıyor ki, ittifaka katılımı sadece sembolik bir formalite olacak. Yani, bir seçim yapılması gerekiyorsa ve diplomasi durumu sakince çözemezse, bununla birlikte Türkiye ile çözülemeyen sorun nedeniyle çok yakında olan çatışmadan kaçınmak için neden İsveç’i NATO dışında bırakmayalım? Ne de olsa NATO’nun Ankara’ya Stockholm’den daha çok ihtiyacı var.” dedi.
Ona göre İsveç, yalnızca uzun süreli tarafsızlığı nedeniyle ittifakın dışında kaldı, ancak ülke tarihi boyunca yakın iş birliğindeydi ve hatta askeri tatbikatlara katıldı.
Uzmanın da belirttiği gibi Türkiye, Rusya’nın güney sınırlarına yakınlığı ve Karadeniz’deki boğazların kontrolü nedeniyle NATO için stratejik öneme sahip. ABD’nin füzelerini Türkiye’ye konuşlandırdığını ve hatta Moskova ile iyi ilişkileri ve Ukrayna’daki çatışmadaki tarafsız konumu nedeniyle sert eleştirilerden kaçındığını vurguladı.
Ankara, başta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin liderlerini de oldukça sık eleştiriyor. Modrikamen ayrıca, Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs’a, diğer NATO üyelerine ve şu anda İsveç’e karşı agresif bir tutum sergilediğini, ancak Washington ve ittifakın kendisinin Ankara ile uzlaşmaya hâlâ hazır olduğunu söyledi.
Finlandiya ve İsveç, 18 Mayıs 2022’de Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonu zemininde ittifaka katılmak için NATO Genel Sekreteri’ne başvuruda bulundu. Bugüne kadar İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya başvurularını 30 ülkeden sadece Macaristan ve Türkiye tarafından onaylanmadı.
Çeviri: Zehra Kaplan
Kaynak: https://ria.ru/20230124/nato-1847195280.html