2020 yılında Avrupa’da sanayinin enerji tüketim oranı, listede ulaşım ve ev tüketiminin ardından üçüncü sıraya yerleşmiş bulunuyordu. Enerji tüketimi sanayinin gerek işlem süreçlerinde gerek de işlem süreci dışındaki ısıtma, soğutma ve aydınlatma gibi ihtiyaçlar konusunda temel bir mesele olarak göze çarpıyor.
Elektrik ve doğalgazın 2020 yılı itibariyle en çok tüketilen ikinci ve üçüncü enerji unsuru olduğu görülmektedir. Avrupa Birliği’nin verdiği resmi rakamlara göre %33 ve %32’lik oranlarla hayati öneme sahipler. Listenin devamında yenilenebilir enerji ve biyoyakıtlar, petrol ve petrolürünleri de yüzde %10’luk bir değerle kendini göstermektedir. Katı fosil yakıtların %6 ve yenilenemeyen atıkların ve türetilen ısının da %2’lik bir payı bulunuyor.
Enerji üretimindeki zayıflamanın doğrudan diğer ürünlere de yansıdığı biliniyor ve birinin diğerine olan bağımlılığını gösteriyor. 2020 yılında sektördeki nihai enerji tüketiminin yarısını doğalgaz, petrol ve petrol ürünleri, katı fosil yakıtlar ve yenilenemeyen atıklar oluşturmaktaydı.
2022 yılında REPOWEREU (yeniden güçlü Avrupa) Avrupa Sanayisinin fosil yakıtlara olan şiddetli ihtiyacını ve bağımlılığını ele almayı hedefliyor. Bunun için de gaz, petrol ve kömürün yerine yenilenebilir elektrik ve fosilsiz hidrojen enerjisine dönüşüm çağrısında bulunan tedbirleri getirmeyi amaçlıyor.
Geçmiş yıllardaki tecrübeler, bu denli enerji bağımlılığının zoraki olarak alternatif arayışlara sevkettiğini de bize göstermektedir. Zira kimya ve petrokimya ürünlerinin üretimi büyük ölçüde doğalgaza ve sonrasında da elektriğe bağımlı durumdaydı. Örneğin sadece 2020 yılında doğalgaz kullanımının yüzde 34’ü kimyasal ürün üreten sanayisi tesislerinde gerçekleşti.
Çeviri ve Yorum: Mehmet Turan
Kaynak: