Balkanlarda Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?
Balkanlar hem Türkiye’ye yakın olduğu hem de kültürel açıdan birçok benzerlik taşıdığı için Türk turistlerin gitmeyi tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Balkanlarda vizesiz gidebileceğiniz yerler nereler?
ARNAVUTLUK
Arnavutluk’un kuzeyinde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan bulunmaktadır. Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk’un batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi’ne kıyısı bulunur. Başkent Tiran turistler için uygun ve dünyanın en ucuz şehirleri arasındadır, şehirde insanı hayran bırakacak güzellikte yerler bulunmaktadır.
Tiran Eski Yunanca isimlerden olup “mutlak güç sahibi, güçlü” anlamını taşır. Şehir Osmanlı İmparatorluğu’nun kurduğu yerlerden olduğu için birçok tanıdık mekan da bulunmaktadır. Tiran’da gezilecek önemli yerler arasında Saat Kulesi, Ulusal Müze, Enver Hoca’nın Eski Anıt Mezarı, Petrela Kalesi, Dajti Dağı, Rinia Parkı, Farka Gölü, şehir merkezinde gezilecek yerlerin orta kısmında bir meydan, İskender Bey Meydanı ve diğer yerler bulunur.
“Bin pencereli şehir” olarak bilinen Berat şehri de ziyaret edilmesi gereken mekanlar arasındadır. Bekarlar Camii, Kurşunlu Camii, Sultan Camii, Beyaz Camii, Hüseyin Paşa Camii ve Telelka Camii ile Osmanlı Devleti’nden kalan tarihi yapılar günümüze kadar güzel bir şekilde muhafaza edilmiştir. Osum Nehri kıyısındaki Ortodoks Kilisesi Aziz Spiridon ve Berat Kalesi’nin güney yamaçlarındaki kalelerin üzerine inşa edilmiş Aziz Michael Kilisesi tarihi kiliseler arasında yer alır.
Müslüman ve Hristiyan toplumunun kardeşlik içinde yaşamını sürdürdüğü Arnavutluk’ta mabetler arasında milli kültür sembolü Kızıl Camii ve muhteşem bir manzarası olan Holy Trinity Kilisesi de görülmesi gereken yerler arasındadır.
Bu iki şehir dışında deniz manzaralı olan Dıraç, Ayasaranda ve İşkodra şehirleri ziyaret listesine ekleyebileceğiniz yerler arasında yer alıyor. Eski şehirler arasında en iyi tercih edilecek yerler ise Akçahisar, Ergiri veya Avlonya olarak sıralanabilir.
KUZEY MAKEDONYA
Tipik bir Balkan ülkesi olan Makedonya mimarisi veya şehir hayatından çok doğal güzellikleri ve gelenekleriyle turist çekiyor. Ülkenin resmi dili Makedonca olmakla beraber Makedonya’nın her şehrinde Türkçe bilen bir Makedon bulmak mümkün.
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma mirasıyla gezilecek birçok yer barındırıyor. Vardar Nehri kıyısına kurulan Üsküp’te Kurşunlu Han, Türk Çarşısı, 13 kemerli Taş Köprü ve Davut Paşa Hamamı gezi listenizin başında yer almalı.
Manastır diğer adıyla Bitola’nın, “Konsül Şehri” olarak bilinen Osmanlı zamanından miras kalan sofistike bir yapısı var. Manastır Askeri İdadisi, Eski Çarşı, Manolya Meydanı, Yeni Cami ve Saat Kulesi, Sirok Sokak, Bitola Müzesi ve Aziz Dimitrija Kilisesi ziyaret edilecek önemli yerler arasında bulunuyor.
Ohri de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Kiril Alfabesinin doğduğu yerdir, gezilmesi gereken önemli yerlerden biridir. Balkan turlarında yer alan bu şehirde Türklerin en çok sevdiği mekanların başında Elveda Rumeli dizisinin çekildiği mekanlar geliyor. Kuzey Makedonya’nın güneybatı kesiminde bulunan Ohri Gölü, Avrupa’da tektonik en eski ve derin göllerden biri. Kuzey Makedonya’da ziyaret edilecek diğer yerler arasındaysa Ohrid tarihi şehir merkezi, Aziz Sofya Kilisesi, Amfi tiyatro, Robevi Aile Evi, Ohrid Çarşısı, Samuil Kalesi, Aziz Yuhanna Kilisesi, Naum Manastırı ve Kemik Körfezi yer alıyor.
KOSOVA
Bağımsızlığını 2008 yılında ilan eden Kosova’nın kuzey ve doğusunda Sırbistan, güneyinde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batısında ise Karadağ bulunmaktadır. Ülkenin alanı küçük olduğu halde ziyaret edilebilecek çok fazla yer vardır.
Kosova’nın başkenti olan Priştine gezilecek yerlerin başında geliyor. Kosova’daki diğer önemli şehirler de Prizren, İpek, Deçan olarak sıralanabilir. Graçaniça Manastırı UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de bulunan görkemli yapılardan biri, benzer şekilde Kosova’daki Ortaçağ Anıtları Desan Manastırı, İpek Patrikhanesi ve Cuma Cami ziyaret edilebilecek diğer yapıları oluşturuyor. Müze gezmeyi sevenler de Kosova Etnografya Müzesi’ne gidebilirler. Diğer kültürel, tarihi ve doğal yapılara baktığımızda ise Prizren Kalesi, Rugova Kanyonu, Peç Patrikhane Manastırı, Osmanlı Dönemi’nden kalan en önemli yapı Fatih Sultan Mehmet Camii ve Miruşa Şelaleleri karşımıza çıkıyor.
KARADAĞ
Avrupa’nın güneydoğusunda ve Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülke olan Karadağ’da yine bir Unesco Dünya Mirası Alanı olan ve büyüleyici güzellikte sokakları bulunan Kotor sahil kesiminde yer alır. Bu şehirde ziyaret edilecek diğer yerler listesine Eski Şehir, Kampana Kulesi, Kotor Katedrali, Aziz Luka Kilisesi, Saat Kulesi, Pima Sarayı, Kayaların Leydisi, Denizcilik Müzesi, Kotor Körfezi, Napolyon Tiyatrosu ve Perast gibi yerleri de ekleyebilirsiniz.
“Montenegro’nun Miami’si” olarak da tanınan Budva, Adriyatik kıyısındaki en eski ve güzel yerlerden birisi. Eski Şehir, Hisar, Aziz Sava Kilisesi, Dans Eden Kız Heykeli, Podostrog Manastırı, Aziz Stefan Adası ise güzel fotoğraflar için tercih edebileceğiniz yerlerden bazılarını oluşturuyor.
Başkent Podgoritsa’da da gezilecek birbirinden güzel çeşitli mekanlar var. Kültür, tarih ve doğaseverler için gidilebilecek yerler arasında Eski Türk Şehri, Milenyum Köprüsü, Ribnica Köprüsü, Hercegovacka Caddesi, İsa’nın Dirilişi Katedrali, Niagara Şelalesi, Kral Parkı ve Ostrog Manastırı bulunuyor.
BOSNA HERSEK
“Avrupa’nın Kalbinde” yer alan Bosna Hersek küçük ama gezilecek birçok yeri olan bir ülke. “Avrupa’nın Kudüs’ü” adıyla anılan Saraybosna ülkenin başkenti, aynı zamanda tüm kültürlerin ve dönemlerin güzelliklerini bir yerde buluşturmasıyla da tanınmış bir yer. Gezilecek yerler listesinde ilk sırada Başçarşı ve Sebil yer alsa da Latin Köprüsü, Gazi Hüsrev Bey Camii, Milli Kütüphane, Saraybosna Katedrali, Umut Tüneli, Sönmeyen Ateş, Gazi Hüsrev Bey Medresesi, İnat Evi, Saat Kulesi, Ferhadiye Caddesi, Ali Paşa Camii, At Meydanı Parkı, Vrelo Bosne bu listeye eklenmesi gereken kıymetli mekanlardandır.
Dağlarla çevrili olan Bosna Hersek’te yeşillik ve doğayla iç içe zaman geçirmek için Trebeviç, Jahorina, İgman, Bjelasnica ve Vlasic dağları seçenek olarak öne çıkıyor. Prokosko, Blidinye, Jablanicko ve Ramsko gölleri de bir doğa gezisi için güzel mekanlardan.
Mimar Hayreddin’in 9 yıllık bir çalışmayla inşası tamamlan Mostar’daki Mostar Köprüsü de Bosna Hersek’in simge yapılarından biri. Mostar’ın yakınlarında yer alan Blagay Tekkesi de ziyaret listesinde yer verilecek bir mekan. Mostar’a giden yol üzerinde yer alan Konjic şehri ise turistlerin durup Konjic Köprüsü üzerinde fotoğraf çektirdikleri güzel bir mekan olarak tanınıyor.
Yayçe şelalesi ve kalesi, Srebrenik, Travnik ve Poçitel de kaleleriyle ve eski ama korunmuş değerleriyle ziyaret edilecek yerler arasında yer alıyor.
SIRBİSTAN
Turizm merkezi olarak popüler bir hale gelen Sırbistan nehirler, dağlar, ormanlar ve diğer doğal yerleriyle zenginlikler barındıran bir ülkedir.
Eski Yugoslavya topraklarının en büyük kenti olan Belgrad ülkenin başkentini oluşturur. Sadece büyüklüğü değil özel mimarisi ve turistik yerleri de şehri büyüleyici kılıyor. Kalemegdan Sava ve Tuna şehirlerinin birleştiği yerde bulunuyor. Skadarska Caddesi, Aziz Sava Tapınağı, Knez Mihailova Caddesi bu şehirde gezilecek birkaç mekan arasında yer alıyor.
Voyvodina’nın incisi olan Novi Sad, huzurlu ve düzenli bir kültür şehri olarak tanınıyor ve içindeki mekanlar düşünüldüğünde ülkenin en güzel şehri diyebiliriz. Sokakları, meydanları ve parklarının güzelliğiyle insana huzur veren ülkede çeşitli kültürlere rastlanıyor. Ortodoks Psikopoz Sarayı, Belediye Binası, Özgürlük Meydanı, Mary Kilisesi’nin Adı, Petrovaradin Kalesi ve Tuna Nehri’ni ziyaret edilecek mekanlar arasında yer alıyor.
Subotica’nın Macaristan’la sınır komşusu olması nedeniyle şehirde Avusturya-Macaristan kültürünü hissedebilirsiniz. Kendine özgü mimari yapısı sizi eski zamanlara götürüyor. Reichl Sarayı, Ulusal Tiyatro ve Belediye Binası şehirde gezilecek diğer birkaç mekanı oluşturuyor. Kültür çeşitliliğinin bir diğer göstergesi de ülkede Ortodoks, Katolik kilisesi, sinagog ve caminin bulunması.