İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne açıklamalarda bulunan dört Arakanlı öğretmen, Bangladeş hükümetinin Arakanlı sığınmacıların eğitim aldığı okulları kapattığını ifade etti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne konuşan dört Arakanlı öğretmen, Bangladeş yönetiminin Arakanlı sığınmacıların eğitim aldığı okulları kapattığını ifade etti.
Okulların kapatılmasına yönelik Bangladeş yönetiminin herhangi bir açıklama yapmadığını söyleyen öğretmenler binlerce çocuğun eğitimden uzak kalmasından endişe duyuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yaptığı çağrıda, okulların kapatılmasının sürdürülmesi halinde yaklaşık 30 bin çocuğun eğitimden mahrum kalacağı kaydedildi.
Bangladeş hükümeti 2017 senesinde Myanmar yönetimi güçlerinin ve Budist çetelerinin soykırımına uğrayan Müslüman Rohingyaları ülkeye kabul etmek mecburiyetinde kalmış ve zorlu yaşam koşullarında tel örgülerle çevrili kamplarda hayat sürmeye mahkum etmişti.
Ancak zaman içerisinde Bagladeş yönetimi Myanmar’dan gelen sığınmacıların kendilerine “güvenlik sorunu” oluşturacağını ileri süren açıklamalar yapmıştı. Bu da akıllara Bangladeş’in sığınmacıları Myanmar’a geri gönderebilme ihtimalini getirmişti.
Bangladeş yönetimi 2017 öncesinde bölgede meydana gelen ve Rohingyaların hedefte olduğu etnik saldırılarda Myanmar’dan kaçan bu insanları ülkelerine geri göndermişti.
Söz konusu kararı, 13 Aralık 2021’de Bangladeş’te 400 bin kadar okul çağındaki çocuğun barındığı sığınmacı kamplarındaki eğitim politikaları konusunda yetkili olan Mülteci Boşaltma ve Geri Dönüş Komiserliği aldı.
19 maddelik kararla uluslararası bağışçılarca fonlanan insani grupların desteği ile barınaklarda uygulanan Bangladeş hükümetinin onay verdiği yaygın eğitim faaliyetlerinde bulunan “evde eğitim merkezleri” kapatıldı. Bu merkezlerde yaklaşık 22 bin Arakanlı çocuğun kayıtlı olduğu ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletler’in mültecilerle alakalı birimi UNHCR’ın verilerine göre 92 bin öğrenci, bambudan yapılma tek katlı “öğrenme merkezlerinde” Bangladeş hükümetinin onay verdiği yaygın eğitim dersleri alıyor. Günde üç defa yapılan dersler yalnızca ikişer saatten oluşuyor.
Söz konusu kararla aynı zamanda bütün özel öğrenme merkezleri de kapatıldı. Bu merkezler Arakanlı gönüllü öğretmenlerin kurduğu toplum okullarını da içeriyor. 10 bin çocuğun kayıtlı olduğu bu okullarda Bangladeş hükümetinin onayı olmayan Myanmar müfredatı okutuluyor.