islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Bangladeş mahkemesi karikatürcünün işkence iddialarının araştırılmasına karar verdi

Bangladeş mahkemesi karikatürcünün işkence iddialarının araştırılmasına karar verdi

Bangladeşli karikatürist Ahmed Kabir Kishore,  devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlanarak 2020 Mayıs ayında tutuklanmıştı. Kishore polisin ona şiddet uyguladığı mahkemeye başvuruda bulundu.

Mirat Haber Ajansı

Bangladeş’teki bir mahkeme, daha önce hapiste olan bir karikatürcünün, polis onu ülkenin sert internet yasaları uyarınca gözaltına almadan önce işkence gördüğü iddialarının soruşturulmasını emretti. 45 yaşındaki Ahmed Kabir Kishore, tartışmalı yasalar uyarınca Mayıs 2020’de tutuklandı ve devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmak ve söylentileri yaymakla suçlandı. Ünlü karikatürist, iki hafta önce aynı yasalar uyarınca tutuklanan bir yazar olan Mushtaq Ahmed’in Şubat ayında hapishanede yaşamını yitirmesinden ötürü kamuoyunda çıkan protestodan sonra kefaletle serbest bırakıldı. Kishore, kendisinin ve Ahmed’in aynı hapishanede tutulduğunu ve yazarın da kimliği belirsiz kişilerce işkence gördüğünü iddia ediyor. İddialar yetkililer tarafından açıkça reddedildi.

Kishore, bir Dakka mahkemesine dilekçe vererek, 2 Mayıs’ta kendisini kaçıran ve yaklaşık üç gün boyunca elinde tutan bir düzineden fazla bilinmeyen adam tarafından sopalarla dövüldüğünü ve sertçe tokatlandığını ifade etti. Adamların onu hükümete yakın güçlü bir iş adamıyla alay ederek çizdiği karikatürler ve ayrıca hükümetin korona virüs salgınına verdiği tepkiyi eleştiren bir dizi hakkında sorguladıklarını açıkladı. Kishore, kimliği belirsiz kişilerin daha sonra onu seçkin ama sorunlu bir polis birimi olan Hızlı Eylem Taburu’na teslim ettiğini belirtti. Mahkeme, Polis Araştırma Bürosu iddia edilen işkenceyi soruşturması ve 15 Nisan’a kadar bir rapor sunması için yönlendirdi. Kishore, dövüldüğü sırada maruz kaldığı yaralanmalar nedeniyle hafta sonu sağ kulağına operasyon geçirmişti. Acil Harekat Taburu sözcüsü Yarbay Ashique Billah AFP’ye verdiği demeçte, ne Ahmed ne de Kishore gözaltındayken veya hapisteyken işkence görmediklerini ifade ettiler. Ahmed’in hapishanedeki ölümü, Başbakan Şeyh Hasina’nın hükümetine karşı günler süren protestoları ateşledi. Protestocular ayrıca, eleştirmenlerin muhalefeti bastırmak için kullanıldığını söylediği dijital yasaların yürürlükten kaldırılması çağrısında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, katı Bangladeş yasalarına ilişkin endişelerini dile getirdiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.