Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ülkenin altın yıldönümü bağımsızlık kutlamaları için geçen ay yaptığı ziyarete karşı ölümcül protestolar nedeniyle Bangladeş’in nüfuzlu İslamcı lideride dahil İslamcı grup tutuklandılar.
Geçen hafta Bangladeş’in nüfuzlu lideri de dahil olmak üzere İslamcı bir grubun yüzlerce üyesi ve destekçisi tutuklandı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ülkenin altın yıldönümü bağımsızlık kutlamaları için geçen ay yaptığı ziyarete karşı ölümcül protestolar nedeniyle tutuklandılar. Bangladeş’in çeşitli semtlerindeki protestolar çoğunlukla Hefazat-e-İslam grubu tarafından yönetildi. Üyeleri, Hindistan’ın Hindu milliyetçi liderini ülkesindeki dini kutuplaşmayı körüklemek ve azınlıklara, özellikle de Müslümanlara karşı ayrımcılık yapmakla suçladı. Modi’nin iki günlük ziyaretine karşı günler süren gösterilerde polis karakoluna ve diğer hükümet binalarına saldıran ve ülkenin başka yerlerinde otoyolları kapatan en az 13 Hefazat taraftarı polisin ateş açması sonucu hayatını kaybetti. Başkent Dakka’da, ziyaret sırasında ülkenin ana Beytül Mukarram Ulusal Camii’nin önünde polisle çatıştılar.
Pazar günü, grubun ortak sekreteri Mamunul Haque, Dakka’nın Mohammadpur semtindeki bir medresede tutuklandı. 47 yaşındaki Haque, şiddeti kışkırtmakla suçlanıyor ancak polis belirli vakalar veya suçlamaların Modi’nin ziyaretinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda ayrıntı vermedi. Polisin Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, 298 Hefazat üyesi ve destekçisi, Modi karşıtı gösterilerin de yapıldığı doğu kırsal Brahmanbaria bölgesinde tutuklandı. Hefazat sözcüsü Jakaria Noman Foyezi, örgütünün 23 liderinin polis tarafından gözaltına alındığını söyleyerek, polisin kendileri aleyhindeki iddialarını yalan ve uydurma olarak nitelendirdi.
Başbakan Hasina bu ayın başlarında Bangladeş parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada, grubu ve liderlerini şiddete başvurmaya devam ederlerse sonuçlarla karşılaşacakları konusunda uyardı. Haque ve arkadaşları, heykellerin İslami olmadığını söyleyerek, Hasina’nın babası bağımsızlık lideri Şeyh Mujibur Rahman’ın heykelinin yapılmasına karşı son bir kampanya başlattılar. Hükümet geri adım attı. 2010 yılında kurulan Hefazat, Bangladeş’in en büyük radikal İslamcı örgütüdür ve desteğini Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede binlerce dini okuldaki milyonlarca öğrenci ve öğretmenden almakta. Örgüt, siyasi bir parti olmadığını söylese de, Bangladeş’in en büyük İslamcı siyasi partisi Cemaat-e-İslami’nin düşüşünden sonra itibar kazandı. Hefazat-e-İslam ayrıca Hasina hükümetinin, İslam’ın peygamberini eleştirmekten mahkum olan herkesin ölüm cezasına çarptırılacağı küfür yasalarını yürürlüğe koymasını istiyor. Küfür yasası talep eden binlerce Hefazat taraftarının Dakka’da 2013 yılında düzenlediği miting, huzursuzluk ve düzinelerce ölümle sonuçlandı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…