İngiltere başbakanı Boris Johnson, dışişleri komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, koşulların uygun olması durumunda Yemen’e asker gönderebileceklerini ifade etti.
İngiltere başbakanı, hükümetin şartlar uygun olduğu takdirde Yemen’e asker göndereceğini açıkladı. Boris Johnson, İngiliz askeri müdahalesi dikkate alınmadan önce durumun çok farklı olması gerektiğini belirtti. Johnson, dışişleri komitesi önünde yaptığı bir toplantıda, Birleşik Krallık ile angajman için belirli bir talep veya öneri bulunmadığını, ancak koşulların doğru olması durumunda kesinlikle bakmaya hazır olacakları bir şey olduğunu vurguladı.
Barış görüşmelerine koz hazırlığı
Yemen çatışması, İran tarafından desteklenen Husi milislerinin 2014 yılında başkent Sana’da hükümeti iktidardan düşürmesi ardından Suudi işgaliyle başladı. İşgalci Suudi Arabistan, Yemenli grupların şu anda var olan bir çatışmaya barışçıl bir çözüme ulaşmalarına yardımcı olmak için geniş kapsamlı bir girişim başlattığını iddia etmekte. Ülke çapında ateşkes çağrısı yapan plan Batı’da geniş destek topladı. İşgali destekleyen Johnson ateşkesin cesaret verici olduğunu ve bunun ciddi siyasi ilerlemeye yol açacağını umduğunu ve artık daha ileri gitmek için bir fırsat olduğunu ifade etti. BM, ayrıca Yemen hükümetine dört yakıt gemisinin Hudeyde limanına girmesine izin verdiği için övgüde bulundu. Son haftalarda başkent ve ülkenin çoğunu elde tutan başta Husiler olmak üzere yerel kuvvetler, Suud Krallığa yönelik füze ve drone saldırılarını yoğunlaştırarak bölgesel ve uluslararası müttefiklerin kınamalarına yol açtı.
Yemen’in merkezi Marib vilayetindeki maliyetli bir askeri bataklıkta, başkent güçleri bir aydır süren saldırıda duraklamalara tanık oldular. Eyaletin başkentini ve onunla birlikte petrol ve gaz yataklarını geri alamadılar. Yemenli uzmanlar, askeri çıkmazın isyancıları hedeflerini Marib şehrini almaktan, saldırıyı gelecekteki barış görüşmelerinde bir pazarlık aracı olarak kullanmaya ittiğini ifade ediyor.