islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4852
EURO
36,4080
ALTIN
2.960,47
BIST
9.359,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Batı Afrika Birliği’nden Mali’ye Seçim Baskısı

Batı Afrika Birliği’nden Mali’ye Seçim Baskısı

Mirat Haber Ajansı

Batı Afrika ülkeleri Mali’de acil bir sivil geçiş süreci ve 12 ay içinde seçimlerin düzenlenmesini talep etti. Ayrıca isyancı birlikler ülkenin başkanını devirip iktidarı ele geçirdikten sonra Mali’ye olası yaptırımlar üzerinde de anlaşma sağladılar. Yeni cuntanın serbest bırakılan cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Keita’yı gözaltına alması ve yeni cunta liderine devlet başkanının yetkileri verilmesinin ardından talepler dile getirildi. Darbe, Mali’nin Batı Afrikalı komşularını ve müttefiki Fransa’yı şok etti.

15 ülkeden oluşan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) bir video zirvesi düzenledi ve cuntayı derhal sivil geçişi başlatmaya çağırdı. Ayrıca 12 ay içinde parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini hazırlamak için bir sivil hükümetin hızla kurulmasını talep ettiler. ECOWAS’a başkanlık eden Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou (Muhammed Yusuf) kapanış bildirgesinde, bloğun taleplerinin uygulanmasına bağlı olarak yaptırımların kademeli olarak kaldırılacağını söyledi.

75 yaşındaki Keita, 2013 yılında parçalanmış ülkede birleştirici bir figür olarak seçilmişti ve 2018’de ikinci beş yıllık dönem için geri döndü. Ancak ülkenin şiddetli cihatçı isyanına karşı koyamadığı ve Mali’nin gerileyen ekonomik durumunu durduramadığı için desteği eridi. Artan bir dizi kitlesel protesto ve Keita’ya istifa çağrısı yaptıktan sonra, düşük rütbeli subaylar 18 Ağustos’ta Keita ve diğer liderleri tutuklayarak ve şimdi ülkeyi yönettiklerini ilan ederek darbe yaptılar. Cuntayı Halkın Kurtuluşu Ulusal Komitesi (CNSP) olarak adlandırdılar. Ülke şu anda 37 yaşındaki albay Assimi Goita tarafından yönetiliyor. Kontrolü ele geçirdikten saatler sonra cunta, makul bir süre içinde siyasi bir geçiş yapma ve seçimlere gitme sözü verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.