Gazze krizi Batılı gençlerin Kur’an öğretilerine olan merakını artırdı.
ABD (IQNA) – İsrail’in Gazze’nin savunmasız halkına karşı işlediği suçlar, birçok Batılı gencin Müslümanların dini inançlarını öğrenmeye ilgi duymasına neden oldu.
Guardian’nın haberine göre, gençler kutsal kitabı inceleyerek ve Kur’an’ın kadın hakları, çevre, baskı karşıtlığı gibi konulara yaklaşımını öğrenerek İslam’a yöneliyor.
Sosyal ağlarda aktif bir kadın olan 34 yaşındaki Megan B. Rice İslam dinine artan meraka örnek olarak ilk Discord mesajlaşma platformunda aşk romanlarıyla ilgili bir sayfa açtı ve TikTok’ta kitap incelemeleri yayınladı. Geçtiğimiz ayda sosyal medya hesaplarında Gazze’deki insani krizden bahsetmişti.
Megan, Filistin halkının inancından, direnişiden, ellerinden her şey alınmışken bile hala Allah’a şükretmeyi ön planda tutacak şeyler bulduklarından bahseder. Müslüman takipçileri Kur’an okuyarak İslam hakkında daha fazla şey öğrenebileceğini söyler. Nihayetinde Megab B. Rice bir ay içinde İslam dini ile müşerref olur.
TikTok’ta gençler, Batı medyasının uzun süredir karaladığı bir dini anlamak ve Gazze’deki Müslümanlarla dayanışmayı ifade etmek için Kur’an okuyor. 1,9 milyon izlenme sayısına sahip olan Kuranbookclub hashtag’inin yer aldığı videolar, kullanıcıların yeni satın aldıkları Kur’an-ı Kerim nüshalarını ellerinde tutarak ilk kez ayetlerini okuduklarını gösteriyor.
Yale Üniversitesi’nde doçent olan Zarina Grewal, Amerikan kültüründe Kur’an ve dini hoşgörü hakkında bir kitap üzerinde çalışıyor. Tik Tok’ta Kur’an’a olan ilginin garip olmadığını çünkü 11 Eylül’den sonra Kur’an’nın çok satan kitaplar arasında yer aldığını ancak o zamanlar pek çok Amerikalının onu İslam hakkındaki önyargılarını doğrulamak için satın aldığını söyledi.
Grewal “ İnsanlar Filistinli Müslümanlarda gördükleri dayanıklılığı, imanı, ahlaki gücü ve inanılmaz karakteri anlamak için Kur’an’a başvuruyorlar” dedi.
Misha Yusuf, Kur’an’ın modern tefsirlerini inceleyen Pakistanlı-Amerikalı bir yazar ve podcast sunucusu olup 2020 yılından bu yana İnstagram’da Kur’an Kitap Klübü sayfasını hayata geçirdi. Söylediğine göre belirlşi Kur’an temaları genç Amerikalıların değerleriyle örtüşlüyor.
“Kur’an bizi doğa ve çevreye karşı saygılı olmaya teşvik eder aynı zamanda tüketim karşıtıdır. Yani hepimiz Allah’ın yeryüzündeki halifeleri olarak sömürücü bir ilişki kurmamalıyız.” der
Kur’an’nın cinsiyet eşitliği konusuda pek çok okuyucunun ilgisini çekiyor. Erkekler ve kadınlar Allah’ın gözünde eşittir. Rice ve diğer yeni Müslümanlar TikTok’ta metinle ilgili yorumlarının kadın haklarına ilişkin görüşlerini desteklediğini söylüyor. Ayrıca yaratılışla ilgili bilimsel konular, Kur’an’da büyük patlamadan bahseden ayetler ve diğer teorilerle tutarlıdır.
Sylvia Chan Malik, 11 Eylül’den sonra medyanın körüklediği yabancı düşmanlığının ve Müslüman karşıtı nefret suçlarının arttığı bir dönemde yüksek lisans eğitimi alıyordu.
Chan bu konuyu Pearl Harbor’dan sonraki Japon Amerikalıların tarihiyle karşılaştırdığını, araştırmaya başladığını ve gerçek Müslümanlarla tanıştığını söyledi.
Daha sonra Chan İslam dinini seçti. Araştırmalarını ABD’deki İslam tarihi ve İslamofobi üzerine yoğunlaştıran Chan Rutgers Üniversitesi’nde doçent olarak görev yapmaktadır.
Rice 11 Eylül olayları sonrasında büyümüş olup İslamofobiyi ve Amerikalı Müslümanlara yönelik ayrımcılığı kınadığını söylüyor.
Rice 11 Eylül’den sonra Müslüman toplumu hakkında yayılan klişelere hiçbir zaman inanmadığını ama Kur’an okumaya başladığında, İslam’ın çok kuru ve katı olduğuna inandığı için bu yanılgıların bir şekilde kendisine aşılandığını fark ettiğini söyledi.
Rice’a göre Kur’an okumak, Gazze’de sıkışan Filistinlilere olan dayanışmayı ifade etmenin bir yolu olarak başladı. Artık hayatının vazgeçilmezi haline geldi.