islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Beyin Çürümesine Neden Oluyor!

Beyin Çürümesine Neden Oluyor!
17 Ekim 2022 16:24
A+
A-

Beyin mucizevi bir organ ve tüm sağlığımızın da belirleyicisi. Bu nedenle onu korumak ve sağlığını güçlendirmek de büyük önem taşıyor. Muazzam boyutlarda bir depolama kapasitesine de sahip bu organ, tüm hayati işlevlerimizi de kontrol eder. Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı da, tam olarak bu yüzden beynimizden geçer. Ancak yaptığımız bazı hatalar doğrudan beynimize zarar verebilir.

İster bilişsel performansınızı geliştirmek için öğleden sonra biraz uyumak, isterse demans riskinizi azaltmak için her gün dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak olsun, beyin açısından sağlıklı bir yaşam tarzı uygulamak günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Ve beyin sağlığınızı artırmak için yapabileceğiniz şeyler gibi, yaptığınız diğer bazı seçimler de beyninize zarar verebilir.

D VİTAMİNİNİ YETERLİ ALMAMAK
D vitamini, kemik gücünü oluşturmak ve korumak için önemlidir. Aynı zamanda sinir, kas ve bağışıklık sistemlerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmalar, D vitamini ile beyin sağlığı arasında bir bağlantı bulmuştur.

Yapılan çalışmalar yeterli D vitamini düzeylerini korumanın Alzheimer geliştirme riskini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Ek olarak bilişin de iyileşmesine katkıda bulunur.

Uzmanlar D vitamini hakkında doktorunuza danışmanızı öneriyor.D vitamini düzeyinizi, yüksek D vitamini içeren gıdaları diyetinize ekleyerek, cildinizi güvenli seviyelerde güneş ışığına maruz bırakarak ve D vitamini takviyesi yaparak artırabilirsiniz.

HAREKETSİZ OLMAK
Hareketsiz bir yaşam tarzı, sağlığınız için birçok farklı yönden kötüdür. Araştırmalar bu durumun aynı zamanda kalp sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini göstermiştir Buna ek olarak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, “Hareketsiz yaşam tarzı ölüme neden olan tüm rahatsızlıkları yaşama ihtimalinizi yükseltir. Özellikle kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve obezite riskini iki katına çıkarır ve kolon kanseri, yüksek tansiyon, osteoporoz, lipid bozuklukları, depresyon ve anksiyete risklerini artırır.”. “Yılda yaklaşık 2 milyon ölüm, fiziksel hareketsizliğin neden olduğu hastalıklardan kaynaklanıyor.” Uzmanlar hareketsiz bir yaşam tarzının dünyada önde gelen 10 ölüm ve sakatlık nedeni arasında en büyük etken olduğunu belirtiyor.

Artık fiziksel hareketsizliğin hafızayı da etkileyebileceği biliniyor . Science Daily, “Araştırmacılar, hareketsiz bir yaşamın, beynin hafıza oluşumu için kritik olan bölgelerindeki incelmesine neden olduğunu buldu ” diyor.

Peki, hareketsiz bir yaşam tarzından fiziksel egzersiz içeren bir rutine nasıl geçilir? “Fiziksel aktivite ile kalp atış hızınızı artırma hedefiyle küçük başlayın. Bu bisiklet sürme, günde en az 10 dakika koşu, yüzme ve hatta tempolu yürüyüş olabilir. Uzun süreli bir antrenmana gerek yoktur, sadece günde en az 10 dakika ayırın ve tutarlı olarak bu alışkanlığınızı devam ettirin.

UYKUSUZLUK
Şekerleme yapmanın beyninizi güçlendirmeye yardımcı olabileceği doğru olsa da, iyi bir gece uykusu almak çok daha önemlidir. Brain & Life, “Son araştırmalar, devam eden uyku eksikliklerinin beyne önemli ölçüde zarar verebileceğini gösteriyor” diyor. Uzmanlar, kaliteli uykunun bilişsel işlev için kritik olduğu konusunda hemfikir, özellikle kısa vadede. Araştırmalar, uyku yoksunluğunun öğrenmeyi engellediğini, bilişsel performansı bozduğunu ve tepki süresini yavaşlattığını gösteriyor.

Brain & Life, bilim insanlarının uyku ve hafıza depolamayı da ilişkilendirdiğini belirtiyor. Uyumadan hemen önce bir rutin oluşturmak ve sıvılardan kaçınmak gibi ipuçlarından yararlanarak yatma vakti rutininizden en iyi şekilde değerlendirdiğinizden emin olun.

Uzmanlar ayrıca kendinize huzurlu bir ortam yaratmanızı ve ekran başında geçirilen zamanı azaltmanızı tavsiye ediyor.

KENDİNİZE ÖZEN GÖSTERMEMEK
Hayat yoğun ve hızlı olabilir. Özellikle sabahları birçok insan yataktan kalkıp işe hazırlanmak, çocuklarını okula götürme ve işine gitmekten başka bir şey yapmayı zor buluyor. Bu, bilişsel performansımızı etkileyebilir ve bizi zor durumlara sokabilir.

Onun yerine uzmanlar, sabah ilk iş olarak kendinize biraz zaman ayırmanızı öneriyor. Biraz daha erken yatın ve biraz daha erken kalkın, böylece günü planlamak, meditasyon yapmak, gevşemek ve sabahları sizi uzun süre tok tutacak yüksek proteinli bir kahvaltı yapmak için biraz vaktiniz olur.

(yeni şafak)

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.