Çocukların çok sevdiği çok mutlu olduğu etkinliklerden biri doğum günü kutlamalarıdır. Bu kutlamalardan hoşlanmayan çocuk hemen hemen yok gibidir. O yüzden tahmin ediyorum ki çocuklar büyüyene kadar evlerde her sene bir değil belki de birçok kez doğum günü kutlanıyordur. Bu kutlamaları çocuk dünyasında bu kadar güzel kılansa önemsenmek, başarmak ve takdir edilmektir. Çünkü pasta ortaya sadece günün çocuğu için gelir, tüm gözler çocuğun üzerindedir, o anda çocuktan beklenen yalnızca mumları üflemesi ve söndürmesidir. Mumların sönmeme ihtimalinin olmadığını bilinçaltında bilen çocuk özgüvenle ve tüm gücüyle mumları üfler, mumlar söner o anda herkes çocuğu alkışlar. Aslında en önemli kısımda budur. Herkes çocuğun başarısını kutlar. Çocuk günün sonunda kendini başarılı ve özel hisseder.
Çocukları hatta yetişkinleri bile bu kadar iyi hissettiren doğum günü kutlamaları eski mısır döneminde kraliyet ailelerine dayanan bir uygulamaymış. Bu gelenek zamanla tanrıların doğum gününü kutlayan Yunanlılara aktarılmış. Çıkışı itibari ile dini kökenlere dayandığı için daha sonraki yıllarda kilise tarafından yasaklanmış. Ancak daha sonraları alman aileler tarafından özellikle çocukların birinci yaş günlerini kutlamak üzere tekrar yaygınlaşmaya başlamış ve bu gün neredeyse tüm dünyanın kutladığı günler arasına girmiş durumda.
Kökü nereye dayanırsa dayansın insan psikolojisine iyi gelen bu kutlama gününün doğru uygulanırsa İslama ters düşen bir yanı da yok. Hatta bize hayat verdiği için Allah’a şükretmek gerektiğini özellikle doğum günlerinde çocuklarımıza bir kez daha hatırlatırsak, bize yeni bir yaşa girmeyi nasip ettiği için, gören gözler, duyan kulaklar, tadan dil, sağlıklı vücut verdiği için Allah’a teşekkür ettirebilir belki bir de sadaka da verebilirsek psikolojik açısından öte doğum günlerinin ahlaki ve dini bir yanını da yaşatmış oluruz.
Ancak doğum günü kutlamalarının İslam’a uygun düşmeyen çocuklara tamamen yanlış mesaj veren bir yanı var ki oda kutlama anında pasta üzerindeki mumlar. Evet çocukların söndürmekten çok keyif aldıkları bu mumlar söndürülmeden az önce “hadi bir dilek tut” cümlesiyle destekleniyor. Yani belki de hiç düşünülmeden uygulanan bu ritüel İslamın ruhu “dua” ile bağdaşmıyor. Çünkü Müslüman dilek dilemez, el açıp Rabbine dua eder. Ancak Müslümanlıktan uzak dönemlerden gelen kutlama uygulamasındaki mumun amacı, çocukları gelebilecek kötü ruhlardan korumak ve kabul olması için mumu üfleyerek dileği Tanrıya ulaştırmak. Sonuç olarak biz Müslümanlarda belki el açıp dua etmeyi bile öğretmediğimiz çocuklarımıza dilek tutturup mumlara üflettiriyoruz.
İşte bu yüzden çocukları bu kadar mutlu eden doğum günü kutlamalarından vazgeçmeyelim ama neyi neden yaptığımızın ve yaptırdığımızın da farkında olalım. Çocuk için süslenmiş tatlı ya da pasta mum olmadan da çocuğun önüne getirilebilir. Mum üflemek yerine kesme işleminden sonra da alkış tutulabilir. Bir dilek tut yerine ailene vatanına milletine hayırlı evlat ol inşallah, Rabbinin yolundan ayrılma diye dua edilebilir ettirilebilir.
Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI
NOT: Ali Rıza Demircan hocamızın “Kızımın Doğum Günü Yemeğine Katıldım” başlıklı makalesini sizlere sunuyoruz. Okumanızı tavsiye ederiz..
https://www.mirathaber.com/kizimin-dogum-gunu-yemegine-katildim/